Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W sezonie 2013/14 światowa nadwyżka produkcyjna cukru mniejsza o 1/3
Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie.

Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2 proc. do 168,15 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem. Import ma wzrosnąć o 5 proc. do 52,3 mln ton, a eksport o 4 proc. do 59,2 mln ton. Zapasy końcowe zostały oszacowane na 38,23 mln ton (miej o pół procent), co stanowi 22,7 proc. zużycia. Współczynnik ten obniży się o 0,7 pp. w skali roku.


(Źródło: FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij