Powołano Zespół ds. nadużyć w produkcji żywnościW ramach Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów powołano nowy zespół ds. nadużyć w produkcji żywności, który wzmocni komunikację pomiędzy Komisją a państwami członkowskimi.
Według komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej
Tonio Borga, jest to odpowiedź na niedawny skandal dotyczący wykrycia koniny w
produktach z wołowiny w kilku krajach europejskich. Borg podkreślił, że nowy
mechanizm będzie podobny do istniejącego systemu wczesnego ostrzegania o
niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF).
Będzie miał jednak szersze uprawnienia w sprawach dotyczących fałszowania żywności.
RASFF został użyty do wymiany informacji w czasie skandalu z mięsem końskim,
ale jego uprawnienia są ograniczone chyba, że zagrożone jest bezpieczeństwo
zdrowia ludzi.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|