Przetwory z warzyw mogą drożećZ powodu długiej zimy zbiory warzyw będą niższe o 5-10 proc. - prognozuje IERiGŻ. Przetwórcy już zapowiadają podwyżki. Jednak rosnąca konkurencja oraz pogłębiający się spadek popytu może wyhamować wzrosty - informuje Dziennik Gazeta Prawna.Jak podaje DGP, według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. Taka sytuacja jest na rękę przetwórcom, którzy już zapowiadają wzrost cen swoich wyrobów. Tłumaczą, że ich rentowność spadła o połowę w ciągu ostatnich 10 lat i dziś oscyluje na poziomie 1-2 proc.
Producenci przyznają jednak, że na rynku jest coraz trudniej i konsumenci nie zaakceptują wysokich podwyżek. Świadczy o tym spadek sprzedaży lub dynamiki sprzedaży, jaki notują firmy. Wysokie podwyżki produktów warzywnych nie są możliwe także z powodu rosnącej konkurencji - obecnie przetwórstwem zajmują się 1492 przedsiębiorstwa.
Nieco lepiej jest na rynku owoców, gdzie zbiory powinny być podobne jak w ubiegłym roku. Jednak w przypadku niektórych owoców ceny już mocno poleciały w dół - rolnicy skarżą się na niemal o połowę niższe ceny truskawek i czarnej porzeczki - czytamy w DGP.
(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).
pełna lista aktualności
|