UE – kwoty cukrowe pozostaną do 2017 rokuKomisja Europejska, Rada i Parlament Europejski uzgodniły, że kwoty produkcyjne na cukier i izoglukozę i ceny minimalne na buraki cukrowe zostaną zniesione w 2017 roku.
PE proponował wydłużenie
obecnych uregulowań do 2020 roku, Rada opowiadała się za 2017 rokiem, a KE
chciała zniesienia kwot w 2015 roku.
Efektem zniesienia kwotowania
produkcji może być dalszą koncentracją upraw buraków cukrowych i produkcji
cukru. Brak limitów produkcyjnych powinien skutkować wzrostem produkcji, ale
gwarancji nie ma, bo potencjalne spadki w mniej wydajnych rejonach nie muszą
zostać zrekompensowane potencjalnymi wzrostami w bardziej wydajnych. Jednym z
efektów może być także większa zmienność cen, na co wpływ będzie mieć także
popyt i import. Koncentracja może też oznaczać mniejszą konkurencję i w efekcie
może pozwalać na prowadzenie polityki cenowej, która nie musi być korzystna dla
konsumenta.
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie
Reuters
pełna lista aktualności
|