Półki sklepowe wolne od niebezpiecznej żywności: Komisja publikuje roczne sprawozdanie na temat unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszachZ opublikowanego dziś rocznego sprawozdania na temat europejskiego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) wynika, że w 2012 r. prawie 50 proc. powiadomień dotyczących odrzucenia żywności i paszy na granicach UE miało miejsce z powodu zagrożenia, jakie stwarzały one dla bezpieczeństwa żywności. Od ponad 30 lat RASFF jest narzędziem informatycznym, które ułatwia transgraniczny przepływ informacji między krajowymi urzędami ds. bezpieczeństwa żywności i odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności dla obywateli Europy.
Komisarz ds. zdrowia i polityki konsumenckiej, Tonio
Borg, oświadczył: RASFF stał się niezbędnym narzędziem umożliwiającym
reagowanie na sytuacje zagrażające bezpieczeństwu żywności w UE i łagodzenie
ich skutków, dzięki któremu możliwa jest szybka wymiana informacji w celu
ochrony europejskich konsumentów. Skandal z końskim mięsem, który ostatnio był
tematem z pierwszych stron gazet, nie wchodzi w zakres tego okresu
sprawozdawczego, jednak należy podkreślić, że dzięki istnieniu RASFF organy ds.
bezpieczeństwa żywności w UE mogły szybko się porozumiewać między sobą. W
rezultacie szybko wykryto pochodzenie produktów i wycofano je z obrotu. Komisarz
dodał że: Komisja zamierza rozszerzyć zakres systemu RASFF aby zwalczać
nadużycia związane z żywnością.
Wyniki: zapewnienie
większego bezpieczeństwa importowanych produktów
W 2012 r. liczba powiadomień RASFF wyniosła 8 797, o 3,9 proc. mniej w stosunku do 2011 r. Z
tego 3 516 to powiadomienia o zagrożeniu, informacyjne i o zatrzymaniu na
granicy, czyli tzw. powiadomienia pierwotne (40 proc.) a 5 281 to
zawierające dodatkowe informacje powiadomienia uzupełniające (60 proc.).
Dane te odpowiadają 7,8 proc. spadkowi w odniesieniu do powiadomień
pierwotnych oraz 1,2 proc. spadkowi w odniesieniu do powiadomień
uzupełniających. Łącznie odnotowano 526 powiadomień o zagrożeniu dotyczących
poważnych zagrożeń stwierdzonych w produktach obecnych na rynku, co stanowiło spadek o
14 proc. w stosunku do 2011 r.
W przypadku wykrycia takiego produktu poprzez RASFF
powiadamiane są zainteresowane państwa trzecie, tak aby można było podjąć
działania naprawcze i uniknąć ponownego pojawienia się problemu. W przypadku
stwierdzenia poważnego i powracającego problemu Komisja zwraca się pisemnie do
władz danego państwa trzeciego z prośbą o przyjęcie środków naprawczych, takich
jak skreślenie przedsiębiorstw, których problem dotyczy, z wykazu, zablokowanie
eksportu lub
nasilenie kontroli.
Powody powiadomień
Z 3 516 powiadomień pierwotnych przekazanych w ramach
RASFF w 2012 r. 332 powiadomienia dotyczyły pasz (9,4 proc.), a 299 powiadomień
dotyczyło materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (8,5 proc.).
Liczby te są zgodnie z tym, co odnotowano w 2011 r. 2 885 powiadomień
pierwotnych dotyczyło żywności.
Nadzwyczajne
kwestie: przykład zatrucia metanolem
We wrześniu 2012 r. urząd ds. bezpieczeństwa żywności
Czech poinformował RASFF o przypadkach osób cierpiących na skutek zatrucia
metanolem po spożyciu beczkowych napojów spirytusowych. W tym przypadku
podrobienie napojów spirytusowych miało katastrofalne konsekwencje i
doprowadziło do 36 zgonów. Władze Czech wykorzystały system RASFF do
szybkiego informowania swoich partnerów w UE na temat prowadzonych
dochodzeń i podjętych środków.
Dalsze działania
RASFF jest przede wszystkim platformą służącą do
wymiany informacji na temat kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności,
natomiast skandale dotyczące metanolu w Czechach i mięsa końskiego unaoczniły
konieczność wymiany informacji o przypadkach nadużyć związanych z żywnością,
które są nowym zjawiskiem. Aby rozwiązać ten problem, pięciopunktowy plan
działania Komisji ma na celu zlikwidowanie luk wykrytych w wyniku skandalu z
mięsem końskim i obejmuje stworzenie procedury szybkiej wymiany informacji i
ostrzeżeń w przypadkach, które mogą stanowić przykłady nadużyć związanych z
żywnością.
Przebieg
procedury
System RASFF umożliwia szybką i skuteczną wymianę
informacji między państwami członkowskimi i Komisją, w przypadkach gdy w łańcuchu
żywnościowym ludzi lub zwierząt stwierdzono obecność czynnika stanowiącego
zagrożenie dla zdrowia ludzi. Wszyscy członkowie sieci RASFF (UE-27, Komisja
Europejska, EFSA, Urząd Nadzoru EFTA oraz Norwegia, Liechtenstein i Islandia)
dysponują jednostkami będącymi w stanie nieustannej gotowości, dzięki czemu
możliwe jest bezzwłoczne przesyłanie i otrzymywanie powiadomień oraz reagowanie
na nie. Dzięki systemowi RASFF wiele zagrożeń udało się wyeliminować, zanim
narażone zostało zdrowie konsumentów.
Źródło: Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|