Ostatnie
zdarzenia związane z podrabianiem żywności, takie jak afera z solą wypadkową
lub środek na szczury w mleku w proszku nakazują wrócić do pytania czy nasza
żywność dalej jest godna zaufania?
Przypadki sabotażu
ukierunkowanego na bezpieczeństwo żywności lub incydenty prowadzące do
przerwania ciągłości zaopatrzenia w żywność to ta sfera zagrożeń, na którą
większość firm nie jest gotowa. Procedury przeciwdziałania takim zdarzeniom
nazwano ochroną żywności - Food defense.
CZEGO SIĘ DOWIESZ ?
- Jak oceniać ryzyko –
identyfikować krytyczne punkty dotyczące bezpieczeństwa w łańcuchu powstawania
żywności ?
- Jak ograniczyć ryzyko
skażenia wyrobu, aktów sabotażu?
- Jak zarządzać
sytuacjami kryzysowymi ?
- Jak budować świadomość
pracowników w zakresie ochrony żywności?
ZAWARTOŚĆ SZKOLENIA
- Bezpieczeństwo żywności a ochrona żywności
- Przykładowe zagrożenia w produkcji
- Wymagania dostępnych na rynku standardów
- w zakresie Food defense
- TACCP analiza zagrożeń i ocena ryzyka działań
złośliwych, umyślnych, bioterroryzmu i sabotażu
- Działania prewencyjne ukierunkowane na: „czynnik
ludzki”, ograniczanie ryzyka w obszarze zakładu, procesu, produktu oraz
usługodawców i dostawców
- Procedura gotowości i zarządzania zdarzeniami
kryzysowymi.
ODBIORCY SZKOLENIA
Osoby odpowiedzialne za budowanie i
utrzymanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o najwyższe
standardy i wymagania. Najwyższe
kierownictwo firmy, Pełnomocnicy ds. Jakości, Audytorzy wewnętrzni, osoby
odpowiedzialne za politykę personalną.
Osoby odpowiedzialne za ochronę
zakładu oraz nadzór nad pracownikami.
INFORMACJE OGÓLNE
Czas
trwania: 1 dzień
Cena
szkolenia*: 750 PLN + VAT
Cena zawiera koszty: materiałów
szkoleniowych, przerw kawowych oraz obiadu.
* do cen należy doliczyć podatek VAT
zgodnie z obowiązującymi przepisami
W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt z:
Opiekun Kluczowych Klientów
Tel : +48 506 784 100, email: Piotr.Nowak@dnv.pl