Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przyszli żywieniowcy pod opieką Nestlé rozwijają swoją karierę!
30-dniowe plany zmiany nawyków żywieniowych, listy do pacjentów czy symulacje gier – to tylko niektóre z form, jakie studenci i absolwenci z całej Polski zaproponowali obserwowanym przez dwa miesiące bohaterom II edycji konkursu żywieniowego Nestlé. Celem ich prac była zmiana nawyków żywieniowych i modyfikacja stylu życia 4-osobowej wirtualnej rodziny. Spośród nadesłanych zgłoszeń nagrodzonych zostało aż 10 najlepszych propozycji! Dzięki merytorycznym nagrodom ich autorzy będą mogli zdobyć cenne doświadczenie zawodowe, wzmacniając swoją pozycję na rynku pracy.

Jury złożone ze specjalistów ds. żywienia, dietetyki, komunikacji oraz przedstawicieli studentów oceniło plany żywieniowe dla wirtualnych bohaterów, uwzględniając 5 aspektów: spostrzegawczość w 2-miesięcznej obserwacji pacjentów, merytoryczność, użyteczność planu odżywiania i modyfikacji stylu życia, miernik korzystnego wpływu planu na opisywaną rodzinę oraz kreatywność.


Wśród autorów 10 najwyżej ocenionych prac znaleźli się: Justyna Kondratowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Agnieszka Strojek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Sebastian Kasza (Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa im. Józefa Dietla w Krakowie), Justyna Lenda (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Dorota Sikora (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Agnieszka Anczykowska (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Sylwia Wychowałek (Uniwersytet Medyczny w Łodzi), Agata Moździerz (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Monika Gackowska (Collegium Medicum im. Ludwiga Rydygiera w Bydgoszczy) i Natalia Ulewicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie).


10. czerwca 2013 roku spośród laureatów wyłonione zostaną osoby, które zajmą odpowiednio pierwsze (praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.), drugie (studia podyplomowe z zakresu żywienia) oraz trzecie miejsce (udział w ogólnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z autoprezentacji).


Wyróżnienie otrzymała także Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, której studenci zdobyli łącznie najwięcej punktów z prac konkursowych. Nagroda, w postaci grantu naukowego w wysokości 15 tys. złotych, zostanie przeznaczona na projekt dydaktyczny, którego celem jest kształcenie w obszarach żywienia, zdrowia i technologii żywności.


Specjalista, zajmujący się doradztwem żywieniowym i dietetycznym – oprócz rozległej wiedzy – musi posiadać umiejętności miękkie – zrozumieć problemy swojego pacjenta, powody takich, a nie innych nawyków, podejść do każdego przypadku w sposób indywidualny mówi dr Joanna Myszkowska-Ryciak adiunkt w Katedrze Dietetyki SGGW w Warszawie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, członek jury i dodaje: Proponowane przez uczestników konkursu modyfikacje stylu życia 4-osobowej rodziny uwzględniały jej dotychczasowe przyzwyczajenia oraz zawierały szereg kreatywnych propozycji ich zmiany, które sama chętnie wykorzystałabym w poradnictwie dietetycznym.


Tegorocznym zadaniem konkursowym było opracowanie planu zdrowego odżywiania i modyfikacji stylu życia dla 4-osobowej rodziny Natalii Honoraty Witalnej. Podczas 2 miesięcy komunikacji konkursowej na fanpage’u Natalii pojawiło się łącznie ponad 100 informacji dotyczących stylu życia i nawyków żywieniowych bohaterów II edycji konkursu. Fani, których liczba od początku komunikacji wzrosła o ponad 100%, każdego dnia obserwowali doniesienia, na bieżąco analizując rodzinę i dyskutując o koniecznych zmianach w jej przyzwyczajeniach. W konkursie uczestniczyli studenci i absolwenci z całej Polski. Aż 94% z nich to przedstawiciele kierunków technologii żywienia lub dietetyki, choć wśród uczestników konkursu znaleźli się także studenci i absolwenci takich kierunków jak: inżynieria ochrony środowiska, inżyniera chemiczna i procesowa czy żywienie człowieka i ochrona żywności.


Doświadczenie ubiegłorocznej edycji utwierdziło nas w przekonaniu, że przyszli żywieniowcy potrzebują nie tylko wsparcia w zdobywaniu wiedzy, ale przede wszystkim praktycznych możliwości rozwijania swoich umiejętnościkomentuje Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. i dodaje: Mamy nadzieję, że merytoryczne nagrody, które przygotowaliśmy dla naszych laureatów pomogą im pewniej wejść na rynek pracy.


Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé jest realizowany od 2012 roku. Inicjatywa jest częścią strategii Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW) popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Celem projektu jest wsparcie rozwoju i kariery przyszłych żywieniowców, a przez to praktyczne przygotowanie ich do podjęcia pracy. Szczegółowe informacje na temat konkursu są dostępne na https://www.facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.


Wszystkich zainteresowanych trendami żywieniowym na świecie, wpływem poszczególnych składników odżywczych oraz aktywności fizycznej na długość i jakość życia, zachęcamy do subskrypcji comiesięcznego Newslettera „Nestlé Żywność, Żywienie, Życie”.


Pełny komunikat


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij