Jury złożone ze specjalistów ds. żywienia,
dietetyki, komunikacji oraz przedstawicieli studentów oceniło plany żywieniowe
dla wirtualnych bohaterów, uwzględniając 5 aspektów: spostrzegawczość w
2-miesięcznej obserwacji pacjentów, merytoryczność, użyteczność planu odżywiania
i modyfikacji stylu życia, miernik korzystnego wpływu planu na opisywaną rodzinę
oraz kreatywność.
Wśród autorów 10 najwyżej ocenionych prac
znaleźli się: Justyna Kondratowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie),
Agnieszka Strojek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Sebastian
Kasza (Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa im. Józefa Dietla w Krakowie), Justyna
Lenda (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Dorota Sikora (Szkoła Główna
Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Agnieszka Anczykowska (Uniwersytet
Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Sylwia Wychowałek (Uniwersytet Medyczny w
Łodzi), Agata Moździerz (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie),
Monika Gackowska (Collegium Medicum im. Ludwiga Rydygiera w Bydgoszczy) i
Natalia Ulewicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie).
10. czerwca 2013 roku spośród laureatów wyłonione
zostaną osoby, które zajmą odpowiednio pierwsze (praktyka w Centrum ds. Żywienia
Nestlé Polska S.A.), drugie (studia podyplomowe z zakresu żywienia) oraz trzecie
miejsce (udział w ogólnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z
autoprezentacji).
Wyróżnienie otrzymała także Szkoła Główna
Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, której studenci zdobyli łącznie najwięcej
punktów z prac konkursowych. Nagroda, w postaci grantu naukowego w wysokości 15
tys. złotych, zostanie przeznaczona na projekt dydaktyczny, którego celem jest
kształcenie w obszarach żywienia, zdrowia i technologii żywności.
Specjalista, zajmujący się doradztwem
żywieniowym i dietetycznym – oprócz rozległej wiedzy – musi posiadać
umiejętności miękkie – zrozumieć problemy swojego pacjenta, powody takich, a nie
innych nawyków, podejść do każdego przypadku w sposób indywidualny –
mówi dr Joanna Myszkowska-Ryciak adiunkt w Katedrze Dietetyki SGGW w
Warszawie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, członek jury i
dodaje: Proponowane przez uczestników konkursu modyfikacje stylu
życia 4-osobowej rodziny uwzględniały jej dotychczasowe przyzwyczajenia oraz
zawierały szereg kreatywnych propozycji ich zmiany, które sama chętnie
wykorzystałabym w poradnictwie dietetycznym.
Tegorocznym zadaniem konkursowym było opracowanie
planu zdrowego odżywiania i modyfikacji stylu życia dla 4-osobowej rodziny
Natalii Honoraty Witalnej. Podczas 2 miesięcy komunikacji konkursowej na fanpage’u Natalii pojawiło
się łącznie ponad 100 informacji dotyczących stylu życia i nawyków żywieniowych
bohaterów II edycji konkursu. Fani, których liczba od początku komunikacji
wzrosła o ponad 100%, każdego dnia obserwowali doniesienia, na bieżąco
analizując rodzinę i dyskutując o koniecznych zmianach w jej przyzwyczajeniach.
W konkursie uczestniczyli studenci i absolwenci z całej Polski. Aż 94% z nich to
przedstawiciele kierunków technologii żywienia lub dietetyki, choć wśród
uczestników konkursu znaleźli się także studenci i absolwenci takich kierunków
jak: inżynieria ochrony środowiska, inżyniera chemiczna i procesowa czy żywienie
człowieka i ochrona żywności.
Doświadczenie ubiegłorocznej edycji
utwierdziło nas w przekonaniu, że przyszli żywieniowcy potrzebują nie tylko
wsparcia w zdobywaniu wiedzy, ale przede wszystkim praktycznych możliwości
rozwijania swoich umiejętności – komentuje Blanka Mellova,
Kierownik Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. i dodaje: Mamy
nadzieję, że merytoryczne nagrody, które przygotowaliśmy dla naszych laureatów
pomogą im pewniej wejść na rynek pracy.
Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé jest
realizowany od 2012 roku. Inicjatywa jest częścią strategii
Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW) popularyzującej
prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Celem projektu jest
wsparcie rozwoju i kariery przyszłych żywieniowców, a przez to praktyczne
przygotowanie ich do podjęcia pracy. Szczegółowe informacje na temat konkursu są
dostępne na https://www.facebook.com/NestlePolskaNHW,
www.nestle.pl
oraz YouTube.com.
Wszystkich zainteresowanych trendami żywieniowym
na świecie, wpływem poszczególnych składników odżywczych oraz aktywności
fizycznej na długość i jakość życia, zachęcamy do subskrypcji
comiesięcznego Newslettera „Nestlé Żywność, Żywienie, Życie”.