Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GUS: Straty w zbożach ozimych były niewielkie
Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w 2013 r. były niewielkie - podał w środę Główny Urząd Statystyczny. GUS ocenił, że wegetacja roślin jest opóźniona o ok. 3 tygodnie w stosunku do średniej wieloletniej.

Zgodnie z komunikatem GUS, straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w br. wyniosły dla pszenżyta ozimego ponad 0,9 proc., jęczmienia ozimego blisko 0,8 proc., żyta 0,7 proc., mieszanek zbożowych ozimych 0,6 proc. i pszenicy ozimej nieco ponad 0,4 proc.


"Niewielkie straty odnotowano również w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - wyniosły one w br. 1,2 proc. areału zasianego jesienią 2012 r." - poinformowano też w komunikacie.


GUS podał również, że powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych w 2013 r. wzrosła o około 9,8 proc. w stosunku do roku poprzedniego i wynosi blisko 7,8 mln ha. Według wstępnych szacunków urzędu statystycznego, nastąpiło również zwiększenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku - ogółem o ok. 17,5 proc., natomiast powierzchnię buraków cukrowych oszacowano na ok. 2 proc. mniej niż w roku ubiegłym.


GUS ocenił, że wegetacja roślin opóźniona jest o ok. 3 tygodnie w porównaniu do terminów średnich wieloletnich o około trzy tygodnie. W pierwszej dekadzie kwietnia br. na obszarze całego kraju nadal zalegała pokrywa śnieżna, powodując trwałą zimową przerwę w wegetacji - przypomniał Urząd.


GUS podał też, że skup zbóż w okresie lipiec 2012 - kwiecień 2013 był o 8,3 proc. wyższy niż rok wcześniej, a w końcu marca 2013 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 10 mln 926,4 tys. sztuk, co oznacza spadek o 4,8 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.


(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij