Komisja Europejska pracuje nad projektem wprowadzenia mączek mięsno-kostnychW ramach dyskusji na temat poprawy konkurencyjności produkcji mięsa w UE rozważa się różne sposoby obniżenia kosztów produkcji. Rezultatem tych prac jest projekt Komisji Europejskiej (KE) dot. ponownego wprowadzenia mączki mięsno-kostnej (ang. processed animal proteins - PAP) do produkcji mięsa - informują analitycy BGŻ.
Propozycja
ta zakłada użycie mączki z jednego gatunku zwierząt przy produkcji innego, tj.
mączki z drobiu przy
produkcji trzody chlewnej w
2014 r. oraz mączki z trzody przy produkcji drobiu w 2015 roku. Argumentuje
się, że wprowadzenie PAP przyczyniłoby się do zmniejszenia produkcji odpadów
mięsnych, pozwalając na wprowadzenie w obieg do tej pory mniej popularnych części
tuszy, jak również zmniejszyłoby zależność krajów UE od zagranicznych dostaw
białka pochodzenia roślinnego, w tym soi. Wprowadzenie tych zmian w produkcji
pozwoliłoby producentom mięsa w UE na obniżenie kosztów paszy i przyczyniłoby
się do poprawy ich pozycji konkurencyjnej na rynku międzynarodowym.
Należy
jednak podkreślić, że od momentu wprowadzenia zakazu używania PAP w 2000 r. do
chwili obecnej cały czas trwają badania nad wpływem użycia mączki w hodowli
zwierząt.
Z wyników
najnowszych badań wynika, że skarmianie krzyżowe nie powoduje choroby BSE,
jednak ten temat nadal budzi wiele kontrowersji. Niektóre kraje w UE, w tym
Francja, nie są zwolennikiem tego projektu i już zaznaczają, że nie poprą tego
projektu w Radzie. Można zatem oczekiwać, że wprowadzenie PAP do produkcji w UE
już w 2014 - jak planuje KE - jest mało prawdopodobne. Źródło: Bank
Gospodarki Żywnościowej, portalspożywczy.
pełna lista aktualności
|