Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?Jak poinformował PROFEL - Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku - informuje Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: PROFELZimno oraz intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w jej północnych częściach zdecydowanie negatywnie wpłynęła na bieżącą produkcję warzyw. Na dzień dzisiejszy występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa. Przede wszystkim problem dotyczy zielonego groszku - tu zwłaszcza ucierpiały jego uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. Z uwagi na silne opady o około 60% zredukowano zbiory szpinaku w Hiszpanii a jego prognozowane zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech na dzień dzisiejszy opóźnione są już o ponad 25 dni. Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany „baby", a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli. Zdaniem europejskich przetwórców pomału brakuje już zapasów z poprzedniorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie - po pierwsze zdecydowanie opóźnione zbiory, a także bardzo niska jakość produktów czy wreszcie ich spora redukcja w tegorocznym wolumenie produkcji. Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek wobec roku 2011 ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa, a co za tym idzie i wyrobów przetworzonych - puszkowanych jak i mrożonych. (Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: PROFEL).
pełna lista aktualności
|