Zmiana Rozporządzenia 1881/2006 w sprawie zanieczyszczeń środków spożywczychDobiegły końca prace Komisji Europejskiej w zakresie zmiany wymagań określonych w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.Urz. UE L 364/2006).Zatwierdzone zmiany dotyczą dopuszczalnych poziomów Deoksyniwalenolu, Zearalenonu oraz Fumonizyn i zostaną w najbliższych dniach opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Aneks Rozporządzenia w zakresie dotyczącym powyższych zanieczyszczeń zostanie zastąpiony tabelą o nowym brzmieniu, w której m.in. uszczegółowiono kategorie żywności oraz zwiększono limity dla niektórych pozycji, tzn. maksymalny dopuszczalny poziom Zearalenonu w nieprzetworzonej kukurydzy podnisiono do 350 ug/kg, w snackach i śniadaniowych produktach zbożowych opartych na kukurydzy zwiększono limit tego znieczyszczenia do 100 ug/kg. W przypadku fumonizyn, ich dopuszczalny poziom w nieprzetworzonej kukurydzy podniesiono do 4000 ug/kg.
pełna lista aktualności
|