Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kompetencje Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli oznakowania produktów.
Wszystkie informacje o produkcie wykorzystywane w obrocie handlowym muszą być uzasadnione.

Zgodnie z art. 16 rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28  stycznia 2002 roku ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn.zm.) oraz art. 6 ust. 3 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych etykietowanie, reklama i prezentacja żywności z uwzględnieniem jej kształtu, wyglądu lub opakowania, używanych opakowań, sposobu ułożenia i miejsca wystawienia oraz informacji udostępnionych na jej temat w jakikolwiek sposób, nie może wprowadzać konsumentów w błąd.


W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości podczas kontroli organa IJHARS są upoważnione do wydawania decyzji administracyjnych.

 

Więcej informacji w nr 2, maj 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij