Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kompetencje i zadania Inspekcji Handlowej jako organu urzędowej kontroli żywności
Zgodnie z prawem pod określeniem „jakość handlowa” kryją się wszystkie cechy produktu dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych, w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania nieobjęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.

Inspektorzy Inspekcji Handlowej kontrolują produkty pod kątem ich zgodności z przepisami oraz oznakowaniem kluczowym dla konsumenta (w tym: dane przedsiębiorcy, zawartość netto, zgodność wykazu składników z prawdą, oznakowanie sposobem stosowania, przechowywania, czy pod kątem przeterminowania, a także wszelkich oznaczeń umieszczonych na wyrobach, które mogą wpływać na wybór konsumentów).


Więcej informacji w nr 2, maj 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij