Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Działalność w branży spożywczej a ochrona środowiska
Działalność przedsiębiorców z sektora przetwórstwa spożywczego wiąże się z korzystaniem ze środowiska, w tym z wytwarzaniem odpadów i obowiązkiem ich zagospodarowania.

Przepisy ochrony środowiska mogą nakładać na przedsiębiorców obowiązek uzyskania stosownych zezwoleń bądź wpisu do specjalnego rejestru oraz prowadzenia dokumentacji sprawozdawczej opisującej sposoby zagospodarowania odpadów.


Należy zwrócić uwagę, że sektor branży spożywczej może wytwarzać bardzo różne rodzaje odpadów i w związku z tym obowiązki w zakresie ich zagospodarowania będą znaczenie się różniły w zależności od tego, czy dany zakład przetwarza mięso, nabiał, czy też zajmuje się obróbką warzyw i owoców.


W artykule zostały omówione zasady zagospodarowania odpadów w świetle przepisów ochrony środowiska, w szczególności nowej ustawy o odpadach, która weszła w życie z dniem 23 stycznia 2013 roku.

 

Więcej informacji w nr 2, maj 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij