Wódka z mleka krowiego?Brytyjski producent mleka – Jason Barber zainspirowany filmem dokumentalnym o mieszkańcach Syberii robiących wódkę z mleka jaka postanowił, że zrobi ją z mleka swoich 250 krów.
Po
trzech latach prób osiągnął zamierzony efekt. Z twarogu uzyskanego z mleka robi
ser, a serwatkę poddaje procesowi fermentacji przy wykorzystaniu specjalnych
drożdży, które przekształcają cukier mleczny w alkohol. Uzyskany półprodukt
jest następnie destylowany, mieszany, trzykrotnie filtrowany i wykańczany.
Powstała wódka jest butelkowana ręcznie. W każdej partii produkowane jest ok.
3000 butelek o pojemności 0,7 l i 0,5 l. Wódka cieszy się pozytywną opinią i
oferowana jest w wielu znanych restauracjach w Wielkiej Brytanii. Cena 0,7 l
butelki wódki z mleka to ok. 27,85 GBP (w przeliczeniu 136 PLN). Według wielu
źródeł produkt Jasona Barbera to pierwsza na świecie wódka z mleka krowiego,
niektórzy koneserzy twierdzą jednak, że technologia robienia bimbru z serwatki
znana była już w latach '80 na Białorusi, a nawet w Polsce.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podstawie lovebritishfood, informacje własne
pełna lista aktualności
|