Wyniki raportu Komisji Europejskiej dotyczącego koninyJak wynika z przedstawionego w dniu 16 kwietnia br. raportu Komisji Europejskiej (KE) spośród 4144 badań mięsa wołowego przeprowadzonych w całej Unii Europejskiej, w 193 przypadkach stwierdzono obecność koniny (udział na poziomie 4,66%).
Najwięcej przypadków koniny w wołowinie wykryto we
Francji (47 wyników pozytywnych), w Grecji (36) oraz w Niemczech (29). W Polsce
stwierdzono 5 przypadków.
W połowie lutego br. kraje UE poparły propozycję Komisji
Europejskiej, by przeprowadzić testy przetworzonych produktów mięsnych, w tym
badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych, jako wołowe oraz
sprawdzenie ewentualnej obecności farmaceutyku o nazwie fenylobutazon w
koninie. Była to odpowiedź Unii na skandal związany z wprowadzeniem do obrotu koniny,
jako mięsa wołowego w niektórych krajach UE. Program został w 75% sfinansowany
przez Komisję Europejską.
Lek weterynaryjny pod nazwą fenylobutazon jest
powszechnie stosowany w hodowli koni sportowych. Unia uznała go za groźny dla zdrowia ludzi,
zakazując stosowania w hodowli zwierząt, których mięso kierowane jest do
konsumpcji przez ludzi. We wszystkich państwach członkowskich przeprowadzone
zostało 7 259 testów, z czego 4144 na obecność końskiego DNA w wołowinie i 3115
na obecność fenylobutazonu w końskich tuszach. Ślady fenylobutazonu wykazało 16
testów (udział na poziomie 0,51%). Na 3115 przeprowadzonych testów pod kontem śladów
fenylobutazonu, najwięcej pozytywnych wyników (14) stwierdzono w Wielkiej
Brytanii. Nie jest to jednak zaskoczenie, biorąc pod uwagę, że Brytyjczycy
przeprowadzają testy na mięsie każdego ubitego konia od lutego br. Oznacza to
tym samym, że testami na Wyspach zostało objętych więcej zwierząt niż w innych
krajach Wspólnoty. Ponadto Komisja Europejska poinformowała, że wykonano
dodatkowo 7951 testów na obecność koniny w mięsie wołowym. Przeprowadzili je producenci,
przetwórcy i dystrybutorzy żywności. W 110 przypadkach (udział na poziomie
1,38%) stwierdzono obecność DNA mięsa końskiego. W sprawie fenylobutazonu KE
uspokaja, że nie stanowi on zagrożenia dla konsumentów (małe prawdopodobieństwo
objawów toksycznych).
Na 19 kwietnia br. planowane jest spotkanie
przedstawicieli państw członkowskich i Komisji Europejskiej w celu przedyskutowania, czy program
kontroli obecności mięsa końskiego w wołowinie, który ma identyfikować oszustwa i odbudować
zaufanie konsumentów, powinien zostać przedłużony. Komisja Europejska chce
zaproponować, aby we wszystkich krajach UE obowiązywały takie same kary za fałszowanie
mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|