Zmiana krajowego rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczychW dniu 29 marca br. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U.2013.414).
Rozporządzenie
wprowadza szereg zmian do treści obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków
spożywczych (Dz.U.2007.137.966 z
późn.zm.). Zmiany polegają głównie na doprecyzowaniu zapisów
dotyczących:
-
podawania informacji o składnikach wyrobów,
-
nazewnictwa miodów pitnych, win, fermentowanych napojów winiarskich,
-
podawania informacji wymaganych przy sprzedaży środków spożywczych bez opakowań
lub pakowanych przy sprzedaży,
-
znakowania jaj wyprodukowanych na terenie RP,
-
znakowania miodu,
-
możliwości stosowania określenia „świeże” w odniesieniu do mleka surowego oraz
określonego rodzaju mleka spożywczego.
Rozporządzenie
zacznie obowiązywać po upływie 3 miesięcy od momentu ogłoszenia, z tym, że
wymagania dotyczące miodów pitnych, win i fermentowanych napojów winiarskich, a
także możliwości stosowania określenia „świeży” w odniesieniu do określonego
rodzaju mleka zaczęły obowiązywać 30 marca br. (PFPŻ ZP)
pełna lista aktualności
|