Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE zaproponuje nowe przepisy w sprawie kar za oszustwa z mięsem
Po skandalu z deklarowaniem mięsa końskiego jako wołowiny Komisja Europejska chce wiosną zaproponować, aby we wszystkich krajach UE obowiązywały takie same kary za fałszowanie mięsa.

W planach jest też nadanie urzędnikom unijnym prawa do zlecania badań DNA.

 

"Na wiosnę przedstawimy pakiet dotyczący zdrowia zwierząt i roślin. Będzie to dokument, w którym połączymy i uprościmy przepisy z kilku dyrektyw. Jego częścią będzie regulacja w sprawie oszustw przeciwko łańcuchowi dostaw żywieniowych. Naszym celem jest większa harmonizacja kar" - powiedział w poniedziałek PAP rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.

 

Według danych KE przedstawionych przez unijnego komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borga dotychczas przeprowadzone testy ujawniły, że fałszerstwo polegające na deklarowaniu koniny jako mięsa wołowego może dotyczyć ok. 1 proc. wyrobów. Na skutek skandalu wycofano z rynku ponad 6 tys. ton mięsa.

 

KE rozważa zwrócenie się do państw członkowskich o wprowadzenie kar m.in. finansowych, które byłyby proporcjonalnie wysokie do skali fałszerstwa i oczekiwanych z niego zysków. Nowe przepisy miałaby być takie same we wszystkich krajach unijnych. Obecne normy UE przewidują jedynie, że kraje UE wprowadzą "odpowiednie i odstraszające sankcje", co w praktyce oznacza, że są one ustalane na poziomie narodowym.

 

"W tej chwili w krajach członkowskich są kary różnego typu. Chcemy je zharmonizować. Pracujemy nad rozwiązaniami, które przedstawimy w kwietniu bądź maju. To mogą być kary finansowe, odebranie pozwolenia firmie łamiącej przepisy - zobaczymy" - zaznaczył Vincent.

 

Ponadto nowe regulacje mogą dawać KE większe uprawnienia w przeprowadzaniu testów sprawdzających, czy skład mięsa jest zgodny z informacją na etykiecie. Na testy DNA, które są przeprowadzane obecnie w UE, kraje członkowskie zgodziły się, ale nie miały takiego obowiązku. Komisja chciałaby w razie potrzeby móc zarządzić przeprowadzanie w jakimś państwie testów, by sprawdzić skalę przestępczego procederu.

 

"Testy, które zostały rozpoczęte w zeszłym tygodniu, są wykonywane na zasadzie zgody na zalecenie (KE). Jeśli kraje członkowskie nie chciałyby ich robić, to by nie musiały" - wyjaśniał Vincent.

 

Na skutek skandalu z podrabianiem mięsa wołowego KE zaleciła w lutym przeprowadzenie testów przetworzonych produktów mięsnych, w tym badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako wołowe.

 

Badania, które rozpoczęły się na początku marca potrwają miesiąc, z możliwością kontynuacji przez następne dwa miesiące. W pierwszym etapie przebadanych zostanie w Europie w sumie 2250 próbek przetworzonych produktów mięsnych, które trafiły do obrotu detalicznego i zostały oznakowane jako zawierające mięso wołowe. Na poszczególne kraje przypadnie od 10 do 150 testów - zależnie od wielkości państwa.

 

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.

 

Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij