Bezpłatne webinaria dla branży spożywczej:Det Norske Veritas Business Assurance zaprasza do udziału w kolejnym bezpłatnym webinarium pt.: Food defense – ochrona żywnościDnia 25.03.2013 od godziny 10.00
zarejestrowani uczestnicy mogą uczestniczyć w bezpłatnym webinarium na temat
ochrony żywności – Food defence.
Tematy, które będą poruszane:
1/ Ocena ryzyka – identyfikacja krytycznych
punktów dotyczących bezpieczeństwa w łańcuchu powstawania żywności
2/ Bezpieczeństwo zakładu,
procesu produkcyjnego, wyrobów
3/ Budowanie świadomości
pracowników w zakresie ochrony żywności
Prosimy o logowanie się na
przesłany adres pół godziny przed rozpoczęciem seminarium. Przewidywany czas
trwania to 1-1,5 godziny.
Informacje na temat zawartości
merytorycznej webinarium:
Szereg incydentów z żywnością,
jakie miały miejsce w Europie w ostatnich latach a nawet miesiącach skutkuje
uszczerbkiem na wizerunku całej branży spożywczej. Dla niektórych z nich, jako
główną przyczynę wskazano fałszowanie lub złośliwe skażenie żywności. Koncepcja
Ochrona żywności- Food defense to szereg mechanizmów zabezpieczającej żywność w
całym jej łańcuchu powstawania i dostarczania przez wszelkim aktami złośliwego
negatywnego wpływu: sabotażu, bioterroryzmu.
Webinarium ma ambicje zainicjować proces kompletowania wymagań i
analizowania dostępnej wiedzy na temat ochrony żywności, zdefiniowanych przez
prawo, wskazanych przez szereg standardów, przewodników.
Ale także wynikających z oceny ryzyka dedykowanej
konkretnemu produktowi i łańcuchowi dostarczania żywności. Ochrona żywności
według tej koncepcji to także ochrona zakładów, gdzie jest ona przetwarzana
oraz budowanie świadomości i odpowiedzialności załogi za bezpieczeństwo
wyrobów. Podczas webinarium zaprezentowane zostanie mechanizm szacowania ryzyka
skażenia żywności z uwzględnieniem analizy istotności zagrożenia, wrażliwości
produktu oraz podatności naszych zasobów, czyli infrastruktury oraz
pracowników. Podczas webinarium zostaną także zaprezentowane przykłady dobrych
praktyk ograniczające ryzyko celowego i negatywnego wpływu na bezpieczeństwo
wyrobów, praktyki dotyczące oceny skuteczności stosowanych mechanizmów
zabezpieczenia zakładu, procesu produkcyjnego i wyrobów oraz metody budowania
świadomości załogi w zakresie Food defense.
Webinarium oparto na
specyfikacji PAS 96, poradniku FDA, standardzie IFS w wersji 6, ISO/TS 22002-1
będącego podstawą do wdrożenia schematu FSSC 22000 oraz szeregu innych
dobrowolnych standardów z zakresu bezpieczeństwa.
Spodziewane jest także
pojawienie się tego elementu w kolejnym wydaniu normy BRC Global Standard for
Food Safety.
Prowadzący będzie dostępny dla
Państwa po webinarium na
sesji „Pytania i Odpowiedzi”.
Seminarium poprowadzi:
Dominik Lisiewski – audytor IFS, BRC, FSSC
22000, BRC/IoP, ISO 22000, BRC CP.
Udział w seminarium jest
bezpłatny.
Zgłoszenia prosimy kierować na
adres: katarzyna.grzegorzek@dnv.com do 22 marca
(piątek)
Link do strony logowania dostana Państwo
mailem zwrotnym.
Zaświadczenia i materiały
Informujemy, że możliwe jest uzyskanie
otrzymanie materiałów szkoleniowych w wersji nagrania z prezentacją oraz
zaświadczenia z webinarium.
Koszt zaświadczenia o uczestnictwie to 50
PLN, koszt imiennych materiałów 50 PLN.
Seminaria internetowe
realizowane będą w technologii czasowego dostępu do prezentacji.
Minimalne wymagane warunki
techniczne:
- komputer PC z procesorem min. 1GHz,
- karta dźwiękowa oraz głośniki lub
słuchawki,
- pamięć operacyjna: min. 512 MB,
- stabilne łącze internetowe DSL
- przeglądarka internetowa (zalecana
przeglądarka to Internet Explorer w wersji 7.0 lub wyższej).
Serdecznie zapraszamy!
Det Norske Veritas Business Assurance
pełna lista aktualności
|