Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kontrole u producentów i w sklepach rozpoczęte
Producenci wyrobów mięsnych, a także sprzedawcy - spodziewajcie się kontroli. Eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz z Inspekcji Handlowej sprawdzą, czy w produktach oznaczonych jako wołowe nie ma śladów koniny.

Zastępca głównego inspektora Dorota Krzyżanowska powiedziała, że są już wytypowani producenci, którzy zostaną sprawdzeni. Każdy musi się spodziewać takiej kontroli - dodała.

 

Jeżeli w próbkach zostaną znalezione fragmenty końskiego białka, inspektorzy przeprowadzą kolejne badania, aby sprawdzić ilość tego mięsa w wołowinie. Dorota Krzyżanowska powiedziała, że udowodnienie tego producentom może dla nich oznaczać dotkliwe kary pieniężne od tysiąca złotych do 10 procent zeszłorocznego przychodu. Wojewódzki inspektor może też zakazać wprowadzenia produktu.

 

Kontrole mięsa zostaną przeprowadzone w całej Europie na podstawie decyzji Komisji Europejskiej. Ustalono dla każdego kraju liczbę próbek, którą należy pobrać. Polska ma ich zrobić 150. Kontrola potrwa miesiąc.

 

Źródło: biznes.onet.pl, IAR


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij