Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiany standardu IFS
Od 1-go lipca zeszłego roku zaczęło obowiązywać kolejne, 6-te już wydanie normy International Food Standard.

Standard IFS został stworzony w celu zwiększenia zaufania konsumentów do wyrobów wytwarzanych pod markami własnymi. Opracował go zespół specjalistów zatrudnionych przez organizację stowarzyszająca kluczowych niemieckich i francuskich graczy na rynku handlu żywnością. 

 

Wersja 6-ta normy IFS kładzie większy nacisk na praktyczną stronę audytu uwzględniając zarzuty do poprzedniej wersji mówiące, że zbytnio skupiała się na stronie formalnej (procedurach oraz sporządzeniu raportu po audycie). Słowem kluczowym w nowej jest słowo "efektywność". Dokonano także redukcji wymagań dublujących się oraz podjęto próbę precyzyjniejszego opisania wszystkich tych wymagań, które były niejednoznaczne. Kolejnym obszarem zmian jest wzmocnienie pojęcia „jakość”. Do tej pory tematem odgrywającym kluczową rolę było „bezpieczeństwo”.

Dość znaczącą zmianą jest wprowadzenie do normy rozdziału będącego do tej pory dobrowolnym obszarem: „Food defence”.

Innym wymaganiem, które zostało wzmocnione w nowym wydaniu są zasady związane z doborem i nadzorowaniem opakowań ze względu na fakt wielu reklamacji oraz problemów rynkowych powodowanych wadami opakowań.

 

Więcej informacji podczas Akademii PFPŻ ZP!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij