|
AKTUALNOŚCI |
Barwniki stosowane do żywności oraz składniki żywności o właściwościach barwiących – przepisy prawne i aktualne prace Komisji EuropejskiejO ile stosowanie barwników (czyli substancji dodatkowych posiadających numer E…) jest szczegółowo uregulowane rozporządzeniami, to ekstrakty roślinne o właściwościach barwiących stanowią problem zarówno dla instytucji kontrolnych, jak i producentów. Przykładowo: kiedy ekstrakt z papryki można uznać za składnik żywności (podobnie jak np. koncentrat z marchwi czy sok z ciemnych winogron), a kiedy jest to barwnik o symbolu E 160c?Czy
wszystkie ekstrakty obecnie tak powszechnie stosowane w żywności są
rzeczywiście składnikami o właściwościach barwiących, czy też niektóre z nich
powinny być uznane za barwniki (jeżeli nie ma takich barwników na liście
dodatków dopuszczonych do żywności w Unii Europejskiej, to należałoby je uznać
za barwniki niedozwolone do żywności) ?
Więcej informacji w nr 1, luty 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|
|
|
|