Szybkość spożywania posiłków a ryzyko rozwoju otyłościW najnowszym wydaniu czasopisma Diabetologia (2013; vol. 56: str. 70–77) opublikowany został artykuł pt. „Impact of eating rate on obesity and cardiovascular risk factors according to glucose tolerance status: the Fukuoka Diabetes Registry and the Hisayama Study”Celem opisanego w artykule badania była ocena zależności pomiędzy tempem jedzenia a ryzykiem występowania otyłości oraz zdarzeń sercowo-naczyniowych. Jest to pierwsze badanie, które ocenia wpływ tempa spożywanych posiłków na występowanie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z cukrzycą.
W badaniu wzięło udział 7275 Japończyków, w wieku ≥ 40 lat, których populacja obejmowała osoby z prawidłową glikemią na czczo, z nieprawidłową glikemią na czczo oraz osoby z cukrzycą.Uczestników badania podzielono na 4 grupy zgodnie z zadeklarowanym przez nich stopniem tempa spożywanych posiłków: wolnym, średnim, relatywnie szybkim i bardzo szybkim.
Zaobserwowano zależność występowania otyłości lub powiększonego obwodu w talii od tempa jedzenia, a mianowicie stopniowy wzrost częstości występowania tych cech wraz ze wzrostem tempa spożywanych posiłków, bez względu na stężenie glikemii. Ta zależność występowała także po uwzględnieniu takich parametrów, jak: wiek, płeć, zużycie energii, spożycie błonnika w diecie, palenie papierosów, spożywanie alkoholu oraz regularny wysiłek fizyczny.
Zaobserwowano również tendencję do wzrostu wartości ciśnienia tętniczego i poziomami lipidów w miarę wzrostu tempa spożywanych posiłków.
Wyniki badania sugerują, że tempo spożywanych posiłków ma wpływ na występowanie otyłości oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i być może powinno być elementem branym pod uwagę przy modyfikacji leczenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, a także redukcji masy ciała.
Źródło: Diabetologia 2013; 56: 70–77 (za Kurierem Diabetologicznym 1/2013)
pełna lista aktualności
|