Wytyczne Komisji Europejskiej dla kompetentnych władz w sprawie kontroli zawartości aflatoksyn na zgodność z ustawodawstwem UEKomisja Europejska przygotowała dokument zawierający wytyczne dla kompetentnych władz sprawujących urzędową kontrolę żywności w państwach członkowskich w zakresie aflatoksyn. Opracowane wytyczne mają zapewnić bardziej zharmonizowane i jednolite podejście do kontroli zawartości aflatoksyn w środkach spożywczych w całej Wspólnocie.Dokument ten zawiera szereg załączników informacyjnych obejmujących m.in.:
- wykaz przedsiębiorstw, które mogą wykonać sortowanie i/lub zabiegi fizyczne zmniejszające zanieczyszczenie aflatoksynami;
- listę produktów przetworzonych i złożonych, w przypadku których z uwagi na ich skład, do dostawy musi być dołączony certyfikat zdrowotny;
- wzory certyfikatów zdrowotnych wydawane w poszczególnych państwach eksportujących;
- wykaz laboratoriów w USA upoważnionych do wykonywania badań dla potrzeb certyfikacji;
- wykaz produktów złożonych i przetworów o krótkiej przydatności do spożycia.
W czasie posiedzenia Stałego Komitetu Ekspertów ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w dniu 20 lipca br. wytyczne zostały zatwierdzone do stosowania. Ich publikacja na stronie internetowej DG SANCO spodziewana jest pod koniec października br. Dokument ten będzie dostępny we wszystkich wersjach językowych państw członkowskich UE, jednak prawdopodobnie bez załączników.
pełna lista aktualności
|