Projektanci i instalatorzyW procesie inwestycyjnym projektanci oraz instalatorzy odgrywają również bardzo ważną rolę. Projektanci jako osoby zaufania publicznego są odpowiedzialni za informowanie swoich klientów o wszelkich zmianach w prawie dotyczących wdrażanych technologii. Klient wierzy, że osoba projektująca zakład produkcyjny dopełni wszelkich obowiązków na niej ciążących. Niestety dochodzi do sytuacji w których projektanci czy instalatorzy nie przekazują pełnej informacji na temat najnowszych zmian w prawie czy technologii i stosują rutynowo stare rozwiązania, które przez prawo są już niedopuszczaneElement czystości pary jest jednym z najczęściej pomijanych elementów w
czasie kontroli czy to instytucji certyfikujących czy sanitarnych i
weterynaryjnych. Para ze względu na wysoką temperaturę kojarzy się ze
sterylnością i czystością. Jest to złudne, bo o ile rzeczywiście można mówić o
czystości mikrobiologicznej, o tyle problemem mogą być szkodliwe substancje
zawarte w parze, które dostały się do niej jako proces uboczny uzdatniania wody,
czyszczenia kotłów ze stali czarnej lub też korozji tych urządzeń, rurociągów
oraz osprzętu. Dlatego tak ważna jest świadomość, że tylko urządzenia ze stali
kwasoodpornej zapewniają odpowiedni poziom higieniczności pary do kontaktu z
żywnością.
Istotne jest, by wśród producentów żywności powszechną stała się świadomość,
że to na dostawcach linii technologicznych, projektantach i instalatorach
spoczywa odpowiedzialność za informowanie o wszelkich konsekwencjach stosowanych
w procesach produkcji technologiach. Niestety doświadczenie pokazuje, że
producenci żywności nie są o wszystkich faktach informowani.
Para przeznaczona do bezpośredniego kontaktu z żywnością wymaga gwarantowanej
czystości, higieniczności, odpowiedniej wilgotności i temperatury. Para wodna
stykająca się bezpośrednio z żywnością nie może zawierać jakichkolwiek
substancji, które stanowią zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka lub mogą
zanieczyścić żywność.
Podstawą prawodawstwa w Unii Europejskiej jest Rozporządzenie WE
178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku
ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego.
Już na samym początku w preambule pkt.(6) zaznaczono iż:
Woda jest spożywana bezpośrednio lub pośrednio podobnie jak inny
pokarm i dlatego przyczynia się do ogólnego narażania konsumenta na działanie
spożywczych substancji, łącznie z zanieczyszczeniami chemicznymi i
mikrobiologicznymi.
Czym w rozumieniu prawa jest „żywność”? Żywność (lub środek
spożywczy) oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przeznaczone do
spożycia przez ludzi lub, których spożycia przez ludzi można się spodziewać.
Czym w rozumieniu prawa są środki spożywcze? Środek
spożywczy obejmuje napoje, gumę do żucia i wszelkie substancje,
łącznie z wodą, świadomie dodane do żywności podczas jej wytwarzania,
przygotowania lub obróbki.
Wyłącznie żywność zgodna ze szczegółowymi przepisami wspólnotowymi
regulującymi bezpieczeństwo żywności jest uważana za bezpieczną. Jeżeli
niebezpieczny środek spożywczy stanowi część partii lub dostawy żywności
należącej do tej samej klasy lub kategorii, należy założyć, że całość żywności w
tej partii lub dostawie jest również niebezpieczna. Żaden niebezpieczny
środek spożywczy nie może być wprowadzany na rynek. W zakresie bezpieczeństwa
pasz obowiązują identyczne wymogi jak do żywności.
Warunki jakim muszą odpowiadać wszystkie materiały i wyroby do
kontaktu z żywnością są zawarte w Rozporządzeniu WE Nr 1935/2004 w sprawie
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, którego wykładnią
jest norma Norma PN-EN 1672-2+A1:2009 Maszyny dla przemysłu spożywczego, pojęcia
podstawowe - wymagania z zakresu higieny.
Ciekawym przykładem prawidłowego oznakowania takiego wyrobu jest ekspres do
kawy, jest przecież urządzeniem wytwarzającym parę do kontaktu z żywnością i
podlega wspomnianym regulacjom prawnym.
Bardzo ważnym wymogiem wobec projektantów jest umieszczenie w projekcie
informacji o tym w jaki sposób w zakładzie będzie wytwarzana para, do czego
będzie stosowana i jakie ma spełniać wymogi, aby od samego początku realizacji
inwestycji producent żywności był rzetelnie poinformowany. Podkreślić należy, że
instalatorzy są zobowiązani do wykonania instalacji ściśle według projektu,
dlatego wadliwy projekt to wadliwa instalacja. Jeżeli inwestor upiera się przy
realizacji niezgodnego z prawem projektu, odpowiedzialny instalator powinien
zażądać oświadczenia, że inwestor został poinformowany o niezgodnościach bądź
jeśli naruszenia są poważne odstąpić od realizacji takiego projektu.
W przypadku, gdy producent żywności, stosując niezgodne z prawem
urządzenia lub instalacje, narazi się na sankcje, z pewnością wystąpi z
roszczeniem odpowiednio wobec dostawcy bądź projektanta, który powinien zapobiec
dostarczeniu urządzeń lub instalacji niespełniających wymagań prawnych.
Art. 95 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, stanowi iż
w przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze, odpowiedzialność
za taką szkodę ponosi podmiot działający na rynku spożywczym na zasadach
określonych w przepisach Kodeksu cywilnego dotyczących odpowiedzialności za
szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Ponadto, przedsiębiorca może być ukarany mandatem karnym podczas kontroli
sanitarno-higienicznych na podstawie art. 100 ustawy o bezpieczeństwie żywności
i żywienia. W szczególności - art. 100 ust. 1 pkt.13 stanowi, iż kto wprowadza
do obrotu materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością niespełniający
wymagań określonych w art. 3 rozporządzenia nr 1935/2004 albo taki materiał lub
wyrób zawierający w swoim składzie substancje inne niż określone w trybie art.
54, albo taki materiał lub wyrób nieprawidłowo oznakowany, podlega karze
grzywny.
W przypadku nieprzestrzegania prawa ubezpieczyciele wyłączają swoją
odpowiedzialność.
Działanie przedsiębiorcy zgodne z prawem jest dla niego istotne, chociażby
biorąc pod uwagę postanowienia umów ubezpieczeniowych. Wynika z nich, iż
ubezpieczyciel nie odpowiada za szkody wyrządzone przez niezgodne z prawem
działanie lub zaniechanie i w takich przypadkach nie wypłaca odszkodowania.
Jednym z elementów misji STIGEN Sp. z o.o. jest promocja nowoczesnych
i higienicznych rozwiązań, mających znaczący wpływ na zdrowie
konsumentów przez wysokiej jakości produkty i usługi wytwarzane przy
zastosowaniu pary podnoszenie wiedzy i świadomości podmiotów
odpowiedzialnych za ochronę zdrowia konsumentów w zakresie dotyczącym
technologii produkcji pary czystej. Dlatego STIGEN Sp. z o.o. oferuje wsparcie
szkoleniowe i doradztwo techniczne dla projektantów, instalatorów oraz
dostawców linii technologicznych.
Więcej informacji: