Przede wszystkim jest to efekt niższej niż oczekiwano produkcji na Słowacji (174,5 tys. ton wobec 233,2 tys. ton). Mniejsza też będzie produkcja pozakwotowa, którą oszacowano na 4,526 mln ton (mniej o 202 tys. ton). Produkcja cukru w Polsce jest prognozowana na 1,908 mln ton, we Francji na 4,777 mln ton, w Niemczech na 4,267 mln ton. Polska po raz pierwszy od lat zastosowała mechanizm przeniesienia - na poczet produkcji w sezonie 2012/13 zostało zapisane 68 297 ton. Produkcja pozakwotowa wyniosła zatem 434 800 ton.
Komisja Europejska zrewidowała także szacunek bilansu cukru i izoglukozy w UE w sezonie 2012/13. Ich zużycie zostało oszacowane na 16,835 mln ton, eksport na 1,235 mln ton (w tym 1,18 mln ton w towarach przetworzonych, do tego należy doliczyć blisko 1,4 mln ton wywozu pozakwotowego). Produkcja kwotowa została oszacowana na 13,768 mln ton i dodatkowo 5,328 mln ton pozakwotowej produkcji. Import zaś ma wynieść 3,56 mln ton, z czego 500 tys. ton w produktach przetworzonych. Na cele przemysłowe trafi natomiast blisko 2 mln ton, w tym 1,3 mln
ton do produkcji bioetanolu. Zapasy końcowe spadną do niespełna 900 tys. ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA).