System HACCP oraz instytucje certyfikująceZapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi, to jedno z największych wyzwań branży żywnościowej. Jak spośród wielu producentów na rynku odróżnić firmy, które spełniają wyśrubowane normy? W tym celu w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych powstał system HACCP - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów KontroliSystem HACCP miał pozwalać na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko
dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej
praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów. W tym celu utworzono też normę
ISO 22000:2005, którą skierowano do wszystkich organizacji, które w
ramach swoich działalności zajmują się produkcją, przetwarzaniem,
magazynowaniem, transportowaniem i obrotem żywności.
Jak jednak pokazuje doświadczenie nie zawsze system HACCP spełnia pokładane w
nim nadzieje. Częstą praktyką wśród instytucji przyznających certyfikat
jest pomijanie kwestii czystości pary z braku znajomości zagadnienia.
Nierzadko zdarza się, że zatwierdzenie przyznawane jest na podstawie
niekompletnej, jedynie zadeklarowanej dokumentacji. Dzieje się tak na skutek
niepełnej wiedzy począwszy od jednostek wdrażających systemy kontroli jakości,
poprzez audytorów aż do instytucji przeprowadzających inspekcje. Tak wydane
certyfikaty są wadliwe i wymagają weryfikacji i uzupełnienia. Właściwymi
organami, które mają odpowiednie kompetencje aby rozprawić się z tym problemem
są Główny Inspektorat Sanitarny oraz Główny Inspektorat Weterynarii. Przyczyny
tego niekorzystnego dla konsumentów stanu rzeczy to już odrębna historia.
Przykładem naruszania norm w zakresie bezpieczeństwa żywności jest
powszechne stosowanie w branży spożywczej kotłów i wytwornic pary ze stali
czarnej w przypadku pary do kontaktu z żywnością i paszą, żywnością opakowaną
hermetycznie, opakowaniami do żywności i paszy, klimatyzacji i sterylizacji,
które nie spełniają norm higienicznych obowiązujących choćby w ramach wdrożeń
systemu HACCP. Dzieje się tak, gdyż obszarem zainteresowania kontroli
bywa zwykle tzw. strefa spożywcza („czysta”) czyli pomieszczenia w których
przetwarza sie żywność oraz powierzchnie maszyn mających kontakt z żywnością, po
których ta żywność i inne materiały mogą ściekać, skapywać, dyfundować do nich
lub być wciągane (same powracać) do żywności lub pojemnika na żywność.
Tymczasem urządzenia do wytwarzania pary znajdują się często poza strefą
„czystą” (choćby za ścianą), która nie interesuje kontrolerów. W tym
wypadku pokutuje również powszechne przeświadczenie opisywane wcześniej, że
każda para jest czysta.
Co ważne, dyrektywa maszynowa obejmuje weryfikację bezpieczeństwa
higienicznego dla maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym. Znak CE
jest tu wystarczającym zapewnieniem jakości. Natomiast dyrektywa
ciśnieniowa, której podlegają kotły i wytwornice pary nie
obejmuje wymogów higienicznych oraz nie precyzuje zakresu i warunków
zastosowania urządzeń ciśnieniowych w branżach wymagających spełnienia
bezpieczeństwa higienicznego. Znak CE nie jest w tym przypadku
wystarczającym zapewnieniem jakości (!) Jest to fakt
powszechnie przemilczany, będący przyczyną bardzo wielu pomyłek.
Inspektorzy i kontrolerzy nie znający dyrektywy ciśnieniowej
są przekonani, że znak CE gwarantuje i w tym przypadku weryfikację higieniczną.
Certyfikacja w zakresie bezpieczeństwa higienicznego odbywa się jednak dopiero w
odrębnym procesie certyfikacyjnym na bazie normy PN-EN
1672-2+A1, a producenci urządzeń niespełniających tych wymogów nie
informują o tym fakcie, ponieważ wydaje się, że nie mają takiego obowiązku i
jest to sprzeczne z ich interesem.
Firma STIGEN zwróciła się o certyfikację wszystkich czterech wersji
materiałowych produkowanych urządzeń do jednostki notyfikowanej jaką jest
TÜV Rheinland Polska.
Generatory pary są budowane zgodnie z dyrektywą ciśnieniową i według różnych
wymagań czystości obowiązujących w branżach stosujących parę wodną. Badanie
miało na celu wybranie wersji materiałowych, które w sposób wystarczający
spełniają kryteria bezpieczeństwa higienicznego dla sektora spożywczego i
medycznego. Dwie z wersji przeszły certyfikację pozytywnie i uzyskały stosowne
dopuszczenia do produkcji pary do kontaktu z żywnością.
Natomiast dwie pozostałe już na etapie wstępnej oceny dokumentacji zostały
odrzucone. Kluczowe okazało się wykonanie z materiałów i komponentów korozyjnych
lub niespełniających wymagań bezpieczeństwa higienicznego.
Nawet
zastosowanie głównych elementów ciśnieniowych wykonanych z materiałów
niekorozyjnych jest niewystarczające. Szczegółowe sprawozdanie z badań
zawierało pełne uzasadnienie i podstawę prawną wyjaśniającą, dlaczego
urządzenia wykonane ze stali czarnej i elementów niehigienicznych nie
nadają się do sektora spożywczego do produkcji pary czystej do kontaktu z
żywnością i paszą, żywnością opakowaną hermetycznie, opakowaniami do żywności i
paszy, klimatyzacji i sterylizacji.
Urządzeniami, które spełniają wymagania higieniczności są te, które
wyprodukowano ze stali kwasoodpornej i materiałów higienicznych. Poniżej
prezentujemy zestawienie wersji materiałowych produktów firmy STIGEN w
zależności od przeznaczenia:
STIGEN Sp. z o.o. oferuje również wsparcie szkoleniowe i doradztwo
techniczne dla
- użytkowników
- producentów urządzeń wykorzystujących parę
- jednostek szkoleniowych
- instytucji kontrolnych
- instytucji weryfikacyjnych (jednostki notyfikowane)
- projektantów, instalatorów oraz dostawców
pełna lista aktualności
|