Nowe krajowe rozporządzenia z zakresu znakowania produktów spożywczych już obowiązująW dniu 31 lipca br. w Dz.U. nr 137 poz. 966 i 967 zostały opublikowane dwa krajowe rozporządzenia dotyczące znakowania środków spożywczych:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą,
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.
Obydwa rozporządzenia weszły w życie 1 sierpnia 2007 r. i zastąpiły dotychczasowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.Polska Federacja Producentów Żywności aktywnie uczestniczyła w procesie opiniowania projektów powyższych rozporządzeń w ramach konsultacji społecznych. Propozycje i uwagi były przekazywane przez przedstawicieli PFPŻ pisemnie oraz w trakcie konferencji uzgodnieniowych w dniach 6 lutego br. oraz 13 czerwca br. Większość naszych uwag została uwzględniona. W ostatecznych wersjach rozporządzeń znalazły się postulowane przez PFPŻ zmiany obejmujące m.in. następujące kwestie:
- wprowadzenie definicji poszczególnych składników odżywczych, zgodnych z art. 1 ust. 4 c) Dyrektywy 90/496/EEC,
- ujednolicenie nazewnictwa grup składników odżywczych zgodnie z przyjętymi zapisami w Rozporządzeniach UE nr 1924/2006 oraz 1925/2006,
- uwzględnienie szeregu uwag redakcyjnych, mających wpływ na rozumienie zapisów obydwu rozporządzeń przez użytkowników, w tym dotyczących sposobu deklaracji informacji o wartości odżywczej na opakowaniach oraz znakowania opakowań zewnętrznych wykonanych z przezroczystej folii termokurczliwej,
- wprowadzenie alternatywnej możliwości stosowania na etykietach oznaczenia „błonnik” zamiast pełnego określenia „błonnik pokarmowy”, a także „poliole” zamiast „alkohole wielowodorotlenowe” i „energia” zamiast „wartość energetyczna”,
- sprecyzowanie zakresu rozporządzenia nt. znakowania żywności wartością odżywczą zgodnie z Dyrektywą 90/496/EC, w tym wprowadzenie zapisu, że rozporządzenie dotyczy znakowania środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego,
- wprowadzenie zapisu umożliwiającego wprowadzanie do obrotu produktów oznakowanych wg dotychczasowych wymagań z zakresu znakowania wartością odżywczą do dnia 31 grudnia 2008 i pozostawanie tych produktów w obrocie do końca terminów trwałości/przydatności do spożycia,
- usunięcie określenia „przyswajalne” w odniesieniu do węglowodanów, ze względu na rozbieżność w występujących zapisach z tego zakresu w projekcie rozporządzenia i Dyrektywie 90/496/EC,
- doprecyzowanie zasad znakowania wartością odżywczą, gdy opakowanie produktu stanowi jedną porcję,
- usunięcie skrótu „DZS” z treści projektu rozporządzenia, ponieważ przyjęte jest stosowanie międzynarodowego określenia „RDA” w odniesieniu do zawartości witamin i składników mineralnych,
- zmianę zapisu paragrafu 12 odnośnie dopuszczalnych odchyleń zawartości witamin i składników mineralnych w produktach,
- wprowadzenie dodatkowych grup produktów, które mogą być oznakowywane zawartością netto wyrażoną w jednostkach masy lub objętości: gęste sosy, produkty mleczne fermentowane, mleko zagęszczone.
Wprowadzenie zmian zgłoszonych przez Polską Federacją Producentów Żywności ma istotne znaczenie dla sektora spożywczego, ponieważ ułatwia producentom znakowanie opakowań i w większym stopniu eliminuje powstawanie błędów związanych z interpretacją zapisów tych aktów prawnych.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczącym ogólnych wymagań z zakresu znakowania środków spożywczych warto zwrócić uwagę na nowe zapisy zawarte w Rozdziale 4 odnoszące się do znakowania produktów informacjami o składnikach alergennych.
pełna lista aktualności
|