Konferencja PFPZ ZP pt.:"Zasady współpracy z sieciami detalicznymi"Zasady współpracy z sieciami detalicznymi były głównym tematem konferencji szkoleniowej, która odbyła się 8 listopada 2012r. w Warszawie.
Słuchacze mieli
możliwość pozyskania informacji dotyczących kwestii prawnych i praktycznych, istotnych w procesie współpracy z sieciami detalicznymi. Konferencja została zorganizowana przez Polską Federację
Producentów Żywności Związek Pracodawców, zgromadziła ponad 40 uczestników.
Konferencję rozpoczęła dyskusja
na temat „Jak szacować koszty współpracy z sieciami” w której udział wzięli: pan Tadeusz
Rysiukiewicz, Dyrektor Handlowy Piotr i Paweł,
pan Andrzej Wojciechowicz, Szef firmy doradczej FMCG Business Consulting
oraz pani Marzena Wieczorek – Starczewska, Doradca na rynku FMCG.
Moderatorem
panelu był pan Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji
Producentów Żywności. Uczestnicy panelu dyskusyjnego zwracali
uwagę na koszty pozabudżetowe, warunki dostaw, przyjęcia towarów, zwroty,
budżety promocyjne. Ponadto omawiali koszty reklamacji, jakie w konsekwencji
pociągają za sobą nie obsłużone reklamacje, a także przytaczali liczne
przykłady z praktyki współpracy z sieciami.
O
Programie Poznaj Dobrą Żywność opowiedziała
pani Magdalena Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiła
główne założenia programu promocyjnego produktów żywnościowych najwyższej
jakości – program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Opłaty pozamarżowe w świetle obowiązującego
prawa omówił mecenas Marcin Tomasik z
Kancelarii SALANS.
Zaliczył do nich opłaty półkowe i podobne do nich inne opłaty, a
także obciążenia zastępcze i równoważne. Posługując się autentycznymi
przypadkami zaprezentował aktualne orzecznictwo sądowe, nawiązał do projektu
nowych regulacji i znaczenia wytycznych Komisji Europejskiej w sprawie
ograniczeń wertykalnych, jak również podzielił się praktycznymi uwagami
dotyczącymi rozstrzygania kwestii spornych.
Najważniejsze zagadnienia
prawne związane ze stosowaniem zakazanych
praktyk - karteli i zmów przedsiębiorców przekazał uczestnikom pan Paweł Wanasz, radca prawny w kancelarii
SALANS.
W swojej
prezentacji uwrażliwił słuchaczy na różne sytuacje, przedstawiając liczne
przykłady zakazanych praktyk i najważniejszych naruszeń prawa konkurencji. Mówił
również o specyfice postępowania Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów mającego
na celu ustalenie istnienia kartelu lub zmowy cenowej. Wystąpienie swoje
zakończył nakreślając środki ochrony prawnej przysługujące przedsiębiorcom.
Konferencję zakończyło wystąpienie pani mecenas Marleny Żarneckiej z Kancelarii SALANS.
W swojej
prezentacji przedstawiła praktyczne aspekty umów dystrybucyjnych i reklamacji
klienckich. Pani mecenas skoncentrowała się na szczegółowym zaznajomieniu
przedstawicieli producentów żywności z umową dostaw, kładąc szczególny nacisk
na uprawnienia, obowiązki i istotne zapisy, które zwykle występują przy
zawieraniu umów. Zwróciła też uwagę m. in. na odpowiedzialność cywilną, jaką
nakłada polskie prawo na stronę umowy, która dokona czynu nieuczciwej
konkurencji. Kończąc, uczuliła słuchaczy
na zakazane praktyki takie jak kartele i zmowy cenowe.
Podczas
konferencji uczestnicy mieli możliwość bieżącego zadawania pytań, ponadto
przewidziane były sesje pytań i odpowiedzi do każdego wykładu.
Konferencję zakończył pan Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny PFPZ ZP.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- PKO Bank Polski S.A.
- Det
Norske Verits Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
- Stigen
Sp. z o.o.
- Paccor Sp. z o.o.
- Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Mercedes – Benz Polska Sp. z o.o.
- Kancelaria
SALANS
Partner PFPZ ZP
- Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner konferencji:
·
Kancelaria
SALANS
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Krajowa
Unia Producentów Soku
- Związek
Polskie Mięso
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
pełna lista aktualności
|