Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nadchodzą zmiany na rynku cukru?
Przetwórcy zapowiadają tańsze napoje, dżemy i słodycze. Pod warunkiem uwolnienia rynku cukru. Co roku, jak twierdzą, przepłacają za niego miliony złotych. Czy reforma się powiedzie, okaże się w grudniu - informuje Puls Biznesu.

Obecne warunki działania przemysłu cukrowniczego są wynikiem wprowadzonej w 2006 r. reformy, która zmniejszyła kwoty produkcyjne dla Polski z 2 mln ton do 1,4 mln. Jak podaje Puls Biznesu, zdaniem branży spożywczej nie pokrywa to krajowego zapotrzebowania i drastycznie winduje ceny cukru.

Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych na łamach Pulsu Biznesu zwraca uwagę, że różnica pomiędzy światową a europejską ceną cukru wynosi 300 euro za tonę. Podkreśla, że w efekcie w UE przepłacamy za cukier 5 mld euro rocznie, a w Polsce 500 mln euro.

(Źródło: www.portalspozywczy.pl).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij