Nadchodzą zmiany na rynku cukru?Przetwórcy zapowiadają tańsze napoje, dżemy i słodycze. Pod warunkiem uwolnienia rynku cukru. Co roku, jak twierdzą, przepłacają za niego miliony złotych. Czy reforma się powiedzie, okaże się w grudniu - informuje Puls Biznesu.Obecne warunki działania przemysłu cukrowniczego są wynikiem
wprowadzonej w 2006 r. reformy, która zmniejszyła kwoty produkcyjne dla
Polski z 2 mln ton do 1,4 mln. Jak podaje Puls Biznesu, zdaniem branży
spożywczej nie pokrywa to krajowego zapotrzebowania i drastycznie
winduje ceny cukru.
Marek Przeździak, sekretarz generalny
Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i
Cukierniczych na łamach Pulsu Biznesu zwraca uwagę, że różnica pomiędzy
światową a europejską ceną cukru wynosi 300 euro za tonę. Podkreśla, że w
efekcie w UE przepłacamy za cukier 5 mld euro rocznie, a w Polsce 500
mln euro.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|