Rodzaje pary i ich zastosowaniePara jest uniwersalnym, wygodnym i atrakcyjnym ekonomicznie nośnikiem energii,. Technologia obróbki cieplnej przy użyciu pary jest w wielu branżach niezastąpiona, a przede wszystkim bardzo skuteczna. Istnieją dwa podstawowe sposoby przekazywania energii cieplnej – wymiennikowy (pośredni) oraz bezpośredni. Wymiennikowe przekazywanie ciepła jest wolniejsze i mniej efektywne oraz ma ograniczone zastosowanie. Bezpośrednie przekazywanie ciepła jest błyskawiczne i bardzo wydajne, ale niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia produktu lub wsaduPodstawowe zalety nasyconej pary wodnej
- duża ilość energii zawarta w jednostce masy
- duży zakres dostępnych temperatur (do 200 oC)
- ścisła zależność ciśnienia od temperatury dla pary nasyconej
- łatwa, stabilna i precyzyjna regulacja temperatury prostym zaworem
- miniaturyzacja urządzeń i instalacji
Dodatkowe zalety pary do bezpośredniego kontaktu z wsadem
- szybki nośnik energii cieplnej
- wypełnia całą objętość komory roboczej
- wypełnia wszystkie obszary, szczeliny i zagłębienia
- jest przenikliwa i penetruje struktury porowate lub trudnodostępne
- nadaje się do wszelkich postaci produktu (gazowej, ciekłej, sypkiej i stałej)
- nadaje się do przedmiotów o dowolnym kształcie i porowatości
W literaturze technicznej wyróżnia się następujące rodzaje pary:
- para energetyczna
- para do technologii ogólnych
- para do żywności
- para do sterylizacji
Podkreślić należy, że para do żywności, żywności
opakowanej hermetycznie, opakowań, paszy, klimatyzacji i sterylizacji
musi spełniać szczególne warunki bezpieczeństwa higienicznego.
Wszystkie produkty firmy STIGEN są konstruowane w oparciu o
podane niżej wymogi czystości pary dostosowanych do technologii, w
których jest ona stosowana.
pełna lista aktualności
|