Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rodzaje pary i ich zastosowanie
Para jest uniwersalnym, wygodnym i atrakcyjnym ekonomicznie nośnikiem energii,. Technologia obróbki cieplnej przy użyciu pary jest w wielu branżach niezastąpiona, a przede wszystkim bardzo skuteczna. Istnieją dwa podstawowe sposoby przekazywania energii cieplnej – wymiennikowy (pośredni) oraz bezpośredni. Wymiennikowe przekazywanie ciepła jest wolniejsze i mniej efektywne oraz ma ograniczone zastosowanie. Bezpośrednie przekazywanie ciepła jest błyskawiczne i bardzo wydajne, ale niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia produktu lub wsadu

Podstawowe zalety nasyconej pary wodnej

  • duża ilość energii zawarta w jednostce masy
  • duży zakres dostępnych temperatur (do 200 oC)
  • ścisła zależność ciśnienia od temperatury dla pary nasyconej
  • łatwa, stabilna i precyzyjna regulacja temperatury prostym zaworem
  • miniaturyzacja urządzeń i instalacji

Dodatkowe zalety pary do bezpośredniego kontaktu z wsadem

  • szybki nośnik energii cieplnej
  • wypełnia całą objętość  komory roboczej
  • wypełnia wszystkie obszary, szczeliny i zagłębienia
  • jest przenikliwa i penetruje struktury porowate lub trudnodostępne
  • nadaje się do wszelkich postaci produktu (gazowej, ciekłej, sypkiej i stałej)
  • nadaje się do przedmiotów o dowolnym kształcie i porowatości

W literaturze technicznej wyróżnia się następujące rodzaje pary:

  • para energetyczna
  • para do technologii ogólnych
  • para do żywności
  • para do sterylizacji

Podkreślić należy, że para do żywności, żywności opakowanej hermetycznie, opakowań, paszy, klimatyzacji i sterylizacji musi spełniać szczególne warunki bezpieczeństwa higienicznego.

Wszystkie produkty firmy STIGEN są konstruowane w oparciu o podane niżej wymogi czystości pary dostosowanych do technologii, w których jest ona stosowana.  

 

Więcej informacji:


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij