Nowe produkty w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznychW dniu 8 listopada Br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1033/2012
rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cabrito do Alentejo.
Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz
rasy Serpentina. Zgodnie z tradycyjnymi lokalnymi praktykami hodowlanymi
stosowanymi do zwierząt obydwu płci ubój kóz ma miejsce, gdy mają one między 30
a 120 dni, w jego wyniku otrzymywane są tusze o masie 3,50-7,50 kg, o niskiej
zawartości tłuszczu, dużej ilości mięśni, jasnoczerwonego koloru, delikatne,
soczyste i o przyjemnym aromacie. Obszar geograficzny, na którym zwierzęta się rodzą
i są hodowane, ogranicza się do Alentejo w Portugalii i obszarów sąsiadujących,
gdzie gleby są ubogie i składają się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków, a
duża część pastwisk znajduje się na stromych, zalesionych stokach, do których
nie mają dostępu maszyny rolnicze. Duży popyt na "Cabrito do
Alentejo" rośnie wśród konsumentów tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia
i Wielkanocy. Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji
(UE) nr 1034/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i
chronionych
oznaczeń geograficznych nazwę Cordeiro Mirandes/Canhono
Mirandes.
Cordeiro lub Canhono
Mirandes to mięso otrzymywane z uboju owiec Churra Galega Mirandesa w wieku do
czterech miesięcy życia. Mięso od tych zwierząt ma barwę różową, jest niezwykle
kruche, soczyste i bardzo smaczne, o niewielkiej marmurkowatości. Obszar
geograficzny produkcji mięsa Cordeiro Mirandes i Canhono Mirandes obejmuje
portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie
Braganca.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej
pełna lista aktualności
|