Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe produkty w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych
W dniu 8 listopada Br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1033/2012
rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cabrito do Alentejo.


Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz rasy Serpentina. Zgodnie z tradycyjnymi lokalnymi praktykami hodowlanymi stosowanymi do zwierząt obydwu płci ubój kóz ma miejsce, gdy mają one między 30 a 120 dni, w jego wyniku otrzymywane są tusze o masie 3,50-7,50 kg, o niskiej zawartości tłuszczu, dużej ilości mięśni, jasnoczerwonego koloru, delikatne, soczyste i o przyjemnym aromacie. Obszar geograficzny, na którym zwierzęta się rodzą i są hodowane, ogranicza się do Alentejo w Portugalii i obszarów sąsiadujących, gdzie gleby są ubogie i składają się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków, a duża część pastwisk znajduje się na stromych, zalesionych stokach, do których nie mają dostępu maszyny rolnicze. Duży popyt na "Cabrito do Alentejo" rośnie wśród konsumentów tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1034/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych

oznaczeń geograficznych nazwę Cordeiro Mirandes/Canhono Mirandes.

Cordeiro lub  Canhono Mirandes to mięso otrzymywane z uboju owiec Churra Galega Mirandesa w wieku do czterech miesięcy życia. Mięso od tych zwierząt ma barwę różową, jest niezwykle kruche, soczyste i bardzo smaczne, o niewielkiej marmurkowatości. Obszar geograficzny produkcji mięsa Cordeiro Mirandes i Canhono Mirandes obejmuje portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie Braganca.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij