Grupa parlamentarzystów domaga się unijnego zakazu dla foie grasW dniu 18 października br. grupa ośmiu posłów do Parlamentu Europejskiego przyłączyła się do pięciu europejskich organizacji obrońców praw zwierząt w apelu o wprowadzenie w całej UE zakazu produkcji i sprzedaży pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsi i kaczek – foie gras.W grupie posłów znalazł się również przedstawiciel francuskiej Partii Zielonych.
Przymusowy tucz drobiu w celu otłuszczenia wątroby, z której produkowany jest pasztet, jest w 22 państwach UE zabroniony jako niehumanitarny. Podobne zakazy obowiązują również w Argentynie, Izraelu, Turcji, Szwajcarii, a od 1 lipca br. również w amerykańskim stanie Kalifornia, gdzie zabroniona jest również sprzedaż tego rarytasu. W pozostałych 5 państwach unijnych –- Francji, Belgii, Bułgarii, Hiszpanii i na Węgrzech nadal produkuje się foie gras. UE nie wprowadziła również jak dotąd zakazu sprzedaży ani importu tego delikatesu. Największym światowym producentem i eksporterem foie gras jest Francja. Produkcja pasztetu daje we Francji zatrudnienie dla 35 tys. osób. Drugim w UE producentem jest Bułgaria, zatrudniająca 5 tys. osób. Oba kraje są mocno zaniepokojone propozycją wprowadzenia unijnego zakazu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. TheParliament.com, ThePoultrySite z dn. 23.10.12
pełna lista aktualności
|