Radca ministra rolnictwa: Skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywneRóżnice w potencjale produkcyjnym europejskich cukrowni w dużym stopniu wynikają z tego, że długo korzystały one wysokiego wsparcia w tym sektorze. Różnice te pogłębiły jeszcze zachęty instytucjonalne do likwidacji produkcji cukru w ramach reformy w 2006 r. Z tego względu skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywne - mówi Dariusz Mamiński, radca ministra i przedstawiciel biura prasowego ministerstwa rolnictwa.
Komisja Europejska rok temu przedstawiła pakiet legislacyjnych zmian
dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014 - 2020. Znalazła się tam
również propozycja dotycząca rynku cukru, która zakłada między innymi likwidację kwot produkcyjnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami
kwoty w sektorze cukru będą stosowane do końca roku gospodarczego 2014/15.
- Do tych propozycji opracowane zostało w ministerstwie rolnictwa
stanowisko Rządu, w którym Polska negatywnie ocenia podtrzymanie decyzji
o likwidacji kwot produkcyjnych w sektorze cukru oraz
minimalnej ceny buraków cukrowych. Kwoty produkcyjne należy utrzymać
co najmniej do 2020 r., gdyż mechanizm ten skutecznie zabezpiecza rynek
UE przed koncentracją produkcji w kilku krajach, które
dysponują dobrymi warunkami do uprawy buraków oraz wysoko rozwiniętym
przetwórstwem tego surowca - mówi Dariusz Mamiński.
- Co istotne, różnice w potencjale produkcyjnym w znacznej mierze
wynikają z długości okresu korzystania z wysokiego wsparcia w tym
sektorze przez część państw członkowskich UE. Różnice te
pogłębiły zachęty instytucjonalne do likwidacji produkcji cukru w
ramach reformy w 2006 r. Z tego względu skutki gospodarcze likwidacji
kwot cukrowych mogą być negatywne - dodaje.
Poprzedni minister rolnictwa Marek Sawicki zaproponował zwiększenie
kwoty produkcyjnej cukru każdego kraju członkowskiego jednorazowo o 15
proc. lub o 5 proc. rocznie przez najbliższe trzy lata.
Jak mówi Dariusz Mamiński, zwiększeniu poziomu kwot powinno towarzyszyć
uproszczenie zasad ich stosowania oraz uproszczenie zasad w odniesieniu do cukru pozakwotowego.
Polska opowiada się także za zniesieniem limitu eksportowego cukru w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO).
- Utrzymanie kwot i ich zwiększenie pozwoli na wykorzystanie
potencjału produkcyjnego plantatorów buraka cukrowego oraz przemysłu
cukrowniczego, którego możliwości produkcyjne wynoszą około 2 mln
ton cukru - mówi radca ministra rolnictwa.
(Źródło:www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|