Kończy się okres konsultacji w sprawie rozporządzenia na temat wymagań zakładów produkcji zwierzęcejDo 16 września br. można zgłaszać uwagi do projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.Projektowane rozporządzenie zawiera rozwiązania bardziej klarowne i zmniejszające obciążenia administracyjne zarówno dla podmiotów, jak i organów Inspekcji Weterynaryjnej.
W projektowanym rozporządzeniu przyjęto, że projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzona ma być produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego, co do zasady składa się z części opisowej i graficznej. Przyjęto ujednoliconą część opisową dla wszystkich rodzajów zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Przyjęto także pewne uproszczenia w odniesieniu do części graficznej projektu dla zakładu, w którym prowadzona jest działalność marginalna, lokalna i ograniczona.
W przypadku projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej oraz działalności polegającej na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego proponuje się rezygnację z konieczności opracowywania części graficznej projektu.
Podkreśla się, że projektowane rozporządzenie będzie miało pozytywny wpływ na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość. Regulacja ta upraszcza wymagania co do projektu technologicznego.
Źródło: RW, portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|