Planowane zmiany Rozporządzenia 1881/2006 w zakresie zanieczyszczeń metalami ciężkimiKraje członkowskie UE zgłosiły do Komisji Europejskiej szereg uwag i propozycji zmian do Rozporządzenia Komisji z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.Na tej podstawie został opracowany wstępny projekt zmian do rozporządzenia, które dotyczą:
- podwyższenia limitu zawartości kadmu w mięsie makreli, w mięsie ryb z gatunków Auxis spp. oraz Engraulis species;
- obniżenia limitu zawartości kadmu w grzybach tylko w odniesieniu do Agaricus bisporus, gatunku najczęściej spożywanych pieczarek;
- zmiany limitu zawartości rtęci w rybach z gatunku Genypterus blacodes;
- wprowadzenia limitów metali ciężkich dla suplementów diety tzn. ołowiu, kadmu i rtęci.
pełna lista aktualności
|