Szanowni
Państwo,
Det Norske Veritas Business Assurance
proponuje Państwu udział w prezentacji na temat
Food Safety
System Certification 220000 www.fssc22000.com
17-go i 18-go października od
godziny 10:00 zarejestrowane osoby mogą uczestniczyć w bezpłatnym webinarium
internetowym gdzie prezentowane będą informacje nt. schematu certyfikacji FSSC 22000.
Tematy,
które będą omawiane:
- co to jest FSSC 22000?
- nowe wymagania w schemacie
FSSC 22000.
- proces certyfikacji wg
schematy FSSC 22000.
- jak sprawnie przejść z ISO
22000 na FSSC 22000?
Prosimy o logowanie się na przesłany
adres pół godziny przed seminarium.
Przewidywany czas trwania to
2-2,5 godziny.
Informacja nt. FSSC 22000:
FSSC 22000 to nowy schemat
certyfikacji akceptowany grupę roboczą GFSI (Global Food Safety Initiative,
www.ciesnet.com), - stowarzyszenie największych producentów żywności na
świecie, przedstawicieli sieci handlowych oraz jednostek certyfikacyjnych.
Schemat ten oparty jest na wymaganiach ISO 22000:2005, ale biorąc pod uwagę
niedostatki tej normy, wskazuje na inne, nowe, cenne źródła wymagań i
wskazówek. Po ukazaniu się normy ISO 22000:2005, mającej stanowić
zharmonizowany standard dla szeroko pojmowanej branży spożywczej, opartej na
podręczniku systemu HACCP jakim jest Codex Alimentarius oraz wyposażonej w
narzędzia zarządzania, wiele firm doszło do wniosku, że norma ta posiada
istotny mankament. Słabością normy okazała się jej uniwersalność prowadząca do
sytuacji, w której fundamentalny element systemu, jakim są warunki wstępne
(zwane w normie prerequisites) okazał się być nie tylko ogólny, ale nawet
ogólnikowy. Praca nad wsparciem tego elementu normy w szczegółowe wskazówki
doprowadziła do powstania specyfikacji PAS 220:2008. W tym roku specyfikacja ta
została zastąpiona standardem technicznym ISO/TS
22002-1, który precyzuje wymagania w zakresie infrastruktury, mediów,
warunków produkcji i składowania, wyposażenia oraz zasad dotyczących
niezbędnych surowców, procesów mycia i dezynfekcji. Specyfikacja ta opisuje
również zalecane praktyki dotyczące zapobiegania szkodnikom, higieny osobistej,
przerabiania wyrobów, wycofania towarów z rynku (w tym obowiązek powiadamiania
jednostki certyfikacyjnej) oraz zalecanych mechanizmów komunikacji z klientem a
także, co stanowi swoistą nowość, wskazuje na obszary takie jak aktywna ochrona
żywności oraz bioterroryzm.
Det Norske Veritas aktywnie uczestniczyło w pracach nad
nowym schematem. Skutecznie także przeszliśmy drogę uzyskania stosownych
akredytacji, która doceniając nasze kompetencje potwierdziła naszą gotowość do
certyfikowania firm z branży spożywczej na zgodność ze schematem FSSC 22000
(www.fssc22000.com).
Firmy z branży spożywczej
korzystają z wielu standardów, których celem jest ustanowienie wymagań, które
będą skutecznie stały na straży bezpieczeństwa wyrobów, bezpieczeństwa procesów
realizowanych w firmie, a tym samym będą gwarantować bezpieczeństwo konsumenta.
W chwili obecnej kluczową rolę na rynku produktów spożywczych odgrywają sieci
handlowe lub międzynarodowe korporacje będące właścicielami najbardziej rozpoznawalnych
marek. I to te dwie siły odgrywają kluczową rolę w procesie standaryzacji.
Sieci handlowe wymagają od swoich dostawców zgodności z jednym z kilku
uznawanych przez nie standardów: IFS, BRC, SQF lub holenderską normą HACCP
(Dutch HACCP). Większość z tych norm zbudowana jest jako zbiór dobrych praktyk,
które w opinii autorów będą skutecznie gwarantować bezpieczeństwo żywności.
Wielcy producenci żywności zdecydowali się na inne podejście
do bezpieczeństwa produktów spożywczych. Zdecydowali się na wykorzystanie
wymagań normy ISO 22000:2005 mówiącej o systemowym podejściu do zarządzania
bezpieczeństwem żywności w firmach szeroko pojmowanego sektora spożywczego.
Standard ten w swoim uniwersalizmie pozwala na elastyczne traktowanie wymagań i
dostosowywanie ich do potrzeb konkretnej firmy. W zalecie tej tkwi jednak także
poważna wada. Bo o ile wymagania mówiące o wykorzystaniu metody PDCA
(Plan-Do-Check-Act) do budowania systemu są jednoznaczne, podobnie jak elementy
wskazujące na wagę analizy ryzyka, to już zdecydowanie precyzji zabrakło we
wskazaniu, jakie są oczekiwania od Dobrych Praktyk będących przecież
fundamentem każdego systemu HACCP. Ogólnikowe sformułowania wymagania 7.2.3
normy ISO 22000 były nie do przyjęcia dla firm oczekujących dojrzałego standardu.
Stąd tzw. grupa G4 (Kraft, Danone, Nestle i Unilever) podjęły decyzję o
opracowaniu dodatkowego dokumentu precyzującego wymagania dla tzw. programów
wstępnych. W ten sposób ze wsparciem firm certyfikacyjnych oraz FoodDrinkEurope
opracowano PAS 220:2008 (Publicly Available Specification, zastąpionej później
przez ISO 22002-1) i włączono go w proces certyfikacji na zgodność z ISO
22000:2005 identyfikując ten proces nową nazwą FSSC (Food Safety Management
System Certification).
Prowadzący będzie dostępny
dla Państwa po webinarium na sesji „Pytania i Odpowiedzi”.
Seminarium
poprowadzi:
Dominik
Lisiewski – audytor IFS, BRC, FSSC 22000, BRC/IoP, ISO 22000, BRC CP.
Udział
w seminarium jest bezpłatny.
Zgłoszenia prosimy kierować na adres: katarzyna.grzegorzek@dnv.com do 15 października (poniedziałek).
Link do strony logowania dostaną Państwo mailem
zwrotnym.
Zaświadczenia
i materiały
Informujemy, że możliwe jest
uzyskanie otrzymanie materiałów szkoleniowych w wersji pdf. oraz zaświadczenia
z webinarium.
Koszt zaświadczenia o
uczestnictwie to 50 PLN, koszt imiennych materiałów 50 PLN.
Seminaria
internetowe realizowane będą w technologii czasowego dostępu do prezentacji.
Minimalne wymagane warunki techniczne:
• komputer PC z procesorem min.
1GHz,
• karta dźwiękowa oraz głośniki
lub słuchawki,
• pamięć operacyjna: min. 512
MB,
• stabilne łącze internetowe DSL
• przeglądarka internetowa (zalecana
przeglądarka to Internet Explorer w wersji 7.0 lub wyższej).