Zwyżka indeksu cen żywności FAO, ceny przetworów mlecznych stabilniePo obserwowanych od kwietnia do czerwca zniżkach indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, w lipcu bieżącego roku odnotowano jego wzrost - informuje FAMMU/FAPA.Zaistniałe zjawisko związane jest przede wszystkim z dynamicznymi
zwyżkami cen zbóż (+17%) i cukru (+12%) w ubiegłym miesiącu, które
spowodowane były m.in. przez susze w Rosji i USA. Mniej dynamiczne
zwyżki odnotowano w przypadku cen produktów oleistych (+2%). Natomiast
ceny mięsa spadły o ok. 1,7%, a ceny przetworów mlecznych były dosyć
stabilne (spadek o 0,27% względem poprzedzającego miesiąca). W ubiegłym
miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,1 punktów, (200,8
w czerwcu 2012 r.) i był o 7,83% niższy niż w analogicznym okresie
ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 231,2 punktów. Indeks
cen przetworów mlecznych FAO, który po pięciomiesięcznym spadku był w
analizowanym okresie stabilny, w lipcu osiągnął poziom 172,9 punktów.
Ceny podstawowych przetworów nie były jednak statyczne. Ceny
pełnotłustego mleka w proszku (PMP) wzrosły w analizowanym okresie o
2,7%, co zrekompensowało 4,2% zniżkę cen masła. Ceny odtłuszczonego
mleka w proszku i kazeiny spadły o 1%, natomiast ceny serów utrzymywały
się na poziomie z czerwca. Od początku bieżącego roku ceny
artykułów mleczarskich spadły średnio o 16%, a największą dynamikę
spadkową odnotowano w przypadku masła (-27%). Indeks cen żywności FAO
jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów
spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i
tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach
2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie
cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|