Wzrosty obserwowane były także w czerwcu. Zwyżki cen utrzymały się do
końca szóstego miesiąca 2012 roku, po czym w lipcu nastąpiła
stabilizacja. W dniu 17 lipca 2012 roku średnia ważona cena masła
w UE wynosiła 2,70 EUR/kg i była zaledwie o 0,67% niższa niż przed
miesiącem.
Na rynku głównych unijnych producentów, zarówno w Niemczech, jak i w
Holandii, lipcowe ceny masła były identyczne jak przed miesiącem
(odpowiednio 2,73 EUR/kg i 2,70 EUR/kg).
W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości
produkcji tego przetworu mlecznego, na koniec lipca bieżącego roku jego
ceny utrzymywały się na poziomie 2,73 EUR/kg i wciąż były
wyższe od ceny interwencyjnej (o 10,8%). Względem ubiegłego miesiąca,
jest to wzrost o 4,2% (w ujęciu PLN odnotowano niespełna 2% zwyżkę do
11,37 PLN).
Na skutek słabnącego kursu euro w stosunku do dolara amerykańskiego
cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 78 EUR niższa od ceny tego
tłuszczu z USA. Jednak na skutek zniżek cen w Oceanii cena
tony tego tłuszczu z UE jest o 480 EUR wyższa niż ceny światowe. Taka
sytuacja może doprowadzić do problemów UE z konkurowaniem na rynku
światowym, a popyt na unijne masło może ulec kolejnemu
zmniejszeniu. Sytuacja ta przypomina tą jaka miała miejsce jeszcze
przed dwoma miesiącami: znacznie droższe masło z UE zniechęcało
potencjalnych nabywców spoza Wspólnoty do importowania go, o czym
świadczy m.in. niemal 9% spadek eksportu tego tłuszczu w pięciu
pierwszych miesiącach 2012 roku.
Czynnikiem, który wpłynął na stabilizację sytuacji na unijnym rynku
masła w lipcu było niewykorzystanie możliwości eksportu przez Nową
Zelandię dodatkowych 45 tys. ton tego tłuszczu, co było
zapewnione przez umowę handlową. Na obserwowany przed miesiącem wzrost
cen masła nie tylko w UE, ale także na świecie znaczący wpływ miały
także notowane sezonowe spadki dostaw przetworów mlecznych
na półkuli południowej (m.in. w Australii i Nowej Zelandii). Właśnie
te okoliczności wpływają obecnie na zapewnienie równowagi na unijnym
rynku masła przy rosnącej produkcji i dużych zapasach.
Według danych KE od stycznia do maja 2012 roku produkcja tego tłuszczu
była o 4,4% większa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ponadto
od momentu rozpoczęcia na początku marca wprowadzania
masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z
unijnymi dopłatami (PSA), do unijnych składów dostarczono już niemal
118,78 tys. ton tego tłuszczu (stan na dzień 22 lipca 2012
roku). Jest to o niemal 40% większa ilość niż w tym samym okresie
ubiegłego roku.
(Źródło: FAMMU/FAPA).