Nowe produkty mięsne w unijnych rejestrach25 lipca ukazały się rozporządzenia wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwy „Kraški zašink” i „Vadehavslam” - informuje FAMMU/FAPA."Kraški zašink" to tradycyjny suszony produkt mięsny wytwarzany z
karkówki wieprzowej w regionie Kras. Ma charakterystyczny kształt walca z
naturalną osłonką pokrytą elastyczną siatką. Powierzchnia produktu jest
jędrna i elastyczna, lekko pomarszczona na końcach. Pełny aromat mięsa i
otaczającego go tłuszczu powstaje w procesie suszenia i dojrzewania.
„Kraški zašink" ma charakterystyczny słonawy smak. Plasterki produktu
mają czerwonawo-różowy kolor z nieco ciemniejszymi brzegami. Tłuszcz ma
biały kolor. Mięso i tłuszcz posiadają delikatną konsystencję i szybko
rozpływają się w ustach.
"Vadehavslam" to tusze jagnięce i
kawałki mięsa jagnięcego pochodzące od owiec urodzonych i chowanych w
regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Owce należą do
rasy Texel lub stanowią krzyżówkę rasy Texel z innymi rasami, których
chów tradycyjnie prowadzi się na słonych łąkach. Celem hodowli jest
uzyskanie owiec, które nie tylko są przystosowane do swojego naturalnego
otoczenia, ale również rodzą duże i mięsne jagnięta. Fakt ten w
połączeniu z rodzajem trawy, jaką żywią się jagnięta na słonych łąkach,
odróżnia omawiane jagnięta od jagniąt produkowanych w innych regionach
kraju.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|