Nie każda para jest czystaNależy zdecydowanie podkreślić, że w sytuacjach w których żywność ma kontakt z parą, niedopuszczalne jest, by para ta nie była czysta. Tak więc najistotniejszą cechą w zakresie zastosowania pary wodnej w przemyśle spożywczym, w procesach, gdzie para ma bezpośredni kontakt z żywnością, jest czystość pary wodnej. Taka para nie może zawierać jakichkolwiek substancji, które stanowią zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka, mogą wpływać negatywnie na zapach oraz smak lub zanieczyścić żywność jako niekontrolowany, niedopuszczalny „dodatek do żywności”
Zabrudzenia z instalacji kotłowych wykonanych ze stali czarnej:
Czym pluje kocioł ?
Co ważne, należy skończyć z mitem popularnym wśród producentów żywności, że każda para jest czysta.
Podobne opinie panują też w służbie zdrowia, gdzie korzysta się nieraz z
pary z systemu miejskiego ogrzewania! Para nie zawsze jest więc czysta.
Zgodnie z doświadczeniem i potwierdzeniami naukowymi para może być
zanieczyszczona chemicznie bądź mechanicznie.
Jeżeli para jest produkowana w kotle ze stali węglowej
(czarnej), z zastosowaniem inhibitorów korozji dawkowanych do wody
kotłowej (bezwzględny wymóg producentów kotłów) i jest przesyłana
„czarnymi” rurami, styka się z żywnością i staje się jej składnikiem
(powodując zabrudzenie i pogorszenie cech organoleptycznych), to jest to
praktyka, która narusza podstawowe przepisy prawa żywnościowego UE (Rozporządzenie
WE 178/2002, Rozporządzenia WE 852/2004, Rozporządzenia WE 1935/2004,
Rozporządzenia WE 2023/2006 oraz Normie PN-EN 1672-2+A1:2009) oraz
przepisy prawa polskiego (Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
Ustawa o zmianie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) dotyczące
bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, dobrej praktyki
produkcyjnej oraz HACCP.
Kotły parowe i wytwornice pary wykonane ze stali czarnej nie posiadają certyfikatu higienicznego i nie mogą być stosowane w produkcji żywności, bowiem wbrew rozporządzeniom nie wykluczają ryzyka w zakresie higieny. W kotłach parowych i wytwornicach pary, zastosowane
materiały korozyjne i osprzęt niedopuszczony do kontaktu z żywnością
gwarantują ciągłe lub chwilowe zanieczyszczanie produktu i dlatego
uzyskanie certyfikatu higienicznego jest dla takich urządzeń niemożliwe. Znak CE na urządzeniach ciśnieniowych nie ma żadnego związku z bezpieczeństwem i higieną żywności.
Obecny stan techniki umożliwia wykonanie urządzeń i
instalacji ciśnieniowych, które produkują parę czystą i wykluczają
wszelkie ryzyka dotyczące bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności.
Rozwiązań jest wiele i bez trudu można je nabyć również na rynku polskim.
Urządzenia do produkcji pary do żywności podlegają tym samym
uregulowaniom co inne urządzenia do produkcji spożywczej ponieważ para
po skropleniu staje się składnikiem żywności lub ma z nią kontakt.
Dotyczy to również etykiet, opakowań i przedmiotów mających kontakt z
żywnością.
Obecnie producenci tradycyjnych kotłów i wytwornic pary
wykonywanych z materiałów korozyjnych nie informują użytkowników o
niespełnianiu wymogów higienicznych przez wyprodukowaną z takich
urządzeń parę, ponieważ nie mają takiego obowiązku i jest to sprzeczne z
ich interesem.
Wiemy już, że firmy produkujące żywność muszą stosować
urządzenia wytwarzające czystą parę. Jak w takim razie zwykły konsument
może dowiedzieć się, czy żywność jaką spożywa, została wyprodukowana
właśnie w taki zdrowy sposób? Jeżeli jesteśmy ciekawi powinniśmy spytać w
Sanepidzie lub Inspekcji Weterynaryjnej. Na wszelkie pytania odpowie
również firma STIGEN, która prowadzi szkolenia z zakresu wykorzystywania
pary.
Firma STIGEN oferuje wsparcie szkoleniowe i doradztwo techniczne dla:
- producentów żywności
- producentów urządzeń wykorzystujących parę
- jednostek szkoleniowych
- instytucji kontrolnych
- instytucji weryfikacyjnych (jednostki notyfikowane)
- projektantów, instalatorów oraz dostawców
pełna lista aktualności
|