Prace Komisji Europejskiej dotyczące stałych wyłączeń od znakowania niektórych składników alergennychObowiązująca Dyrektywa 2000/13/WE wraz ze zmianami wprowadzonymi Dyrektywą 2005/26/WE zawiera listę składników żywności lub substancji o właściwościach alergennych, które są czasowo wyłączone z obowiązku znakowania. Wyłączenie to upływa z dniem 25 listopada br.
Lista wyłączonych składników żywności i substancji została zawarta w załączniku nr 6 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002r. (Dz. U. nr 220, poz. 1856, z późn. zm.).Na podstawie opinii wydanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Komisja Europejska opracowuje projekt dyrektywy ustalającej listę składników lub substancji stale wyłączonych z obowiązku znakowania.
Komisja Europejska posiada 9 aktualnych opinii EFSA dotyczących poszczególnych składników, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, z pozwoleniem EFSA na ich stałe wyłączenie. Dotyczą one następujących składników:
1/ syrop glukozowy produkowany ze skrobi jęczmienia
2/ olej z nasion gorczycy
3/ serwatka wykorzystywana w destylatach do napojów spirytusowych
4/ syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym dekstroza
5/ mieszanina naturalnych tokoferoli (E 306), naturalny D-alfatokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu, naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
6/ maltodekstryny na bazie pszenicy
7/ orzechy wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
8/ fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych olejów sojowych
9/ zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
Kolejne opinie EFSA są spodziewane w terminie do 4 października br. Publikację Dyrektywy wprowadzającej stałe wyłączenia zapowiedziano przed 25 listopada br., jednak kraje członkowskie będą miały trudności z terminem wdrożenia nowych postanowień do krajowych przepisów.
pełna lista aktualności
|