Mówiąc o reformie rynku cukru, trzeba pamiętać, że
zderzają się tam różne interesy: przetwórców, plantatorów, konsumentów i
całych państw, bo trzeba pamiętać, że cukier to nie tylko sektor
spożywczy, ale również farmaceutyczny, biopaliwowy itd. - mówi prof.
Kowalski, który podkreśla, że przemysł cukrowniczy w Europie zaczyna
zanikać i dlatego potrzebuje wsparcia.
Moim zdaniem, analizując
wszystkie za i przeciw, trzeba jasno określić cele reformy rynku cukru:
albo likwidacja tego przemysłu, ale jego wsparcie. Innej możliwości w
tym momencie nie ma - uważa prof. Kowalski.
Zgodnie z projektem
pakietu legislacyjnego Komisji Europejskiej na lata 2014-2020 sektor
cukru UE ulegnie znaczącym przekształceniom - m.in. od roku
gospodarczego 2014/2015 zniesiony ma zostać system kwotowania produkcji
cukru. Obecnie na forach organów UE prowadzone są dyskusje odnośnie
przyszłości sektora cukrowniczego, większość państw członkowskich, jak
również europejskie organizacje zrzeszające przedstawicieli rolników i
producentów cukru zdecydowanie opowiadają się za przedłużeniem systemu
kwot cukrowych, do roku 2020.
Seminarium Eksperckie „Rynek
cukru w ramach 50 lat WPR - jakie wnioski na przyszłość?" organizowane
przez Agencję Rynku Rolnego we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i
Rozwoju Wsi odbyło się w dniu 4 lipca br. w Warszawie w ramach obchodów
50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej, poświęcone jest m.in. ewolucji
europejskiego rynku cukru, problemom obecnym oraz perspektywom i
wyzwaniom, przed jakim będzie stał sektor cukru w przyszłości.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).