Spada eksport wołowiny z UEW pierwszych czterech miesiącach 2012 roku kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 156,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa). To wielkość o 28,4 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie 2011 roku - informują analitycy FAMMU/FAPA.Dostawy do głównego rynku zbytu, tj. Turcji obniżyły się o 55,3 proc. do
32,9 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło (47,8 proc.),
gdyż Turcy podwyższyli cło na mięso wołowe.
Handel z Rosją
zmniejszył się o 41,3 proc. do 27,2 tys. ton. W dalszej części roku
możliwe jest kontynuowanie spadkowego trendu unijnego eksportu do Rosji
ze względu na rosyjskie embargo na żywiec, wprowadzone (od 20 marca br.)
w związku z obawami przed tzw. wirusem ze Schmallenbergu.
Spadły
unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 10,7 proc. do
6,8 tys. ton), Szwajcarii (o 36,5 proc. do 5,9 tys. ton), jak również do
Algierii (o 53,4 proc. do 3,5 tys. ton) oraz Libanu (o 22,1 proc. do
4,9 tys. ton).
Wzrósł za to eksport tych towarów do Bośni i
Hercegowiny (o 8,6 proc. proc. do 3,8 tys. ton), a także do Kosowa (o
6,1 proc. do 1,2 tys. ton) oraz do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 12,8
proc. do nieco ponad 4 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w
handlu Unia pozostała eksporterem netto mięsa, produktów z mięsa oraz
żywca wołowego, ponieważ import tych towarów do Wspólnoty obniżył się o
7,8 proc. do około 96 tys. ton.
Mniej wołowiny dostarczyły do
Wspólnoty kraje z Ameryki Południowej (spadek łączny o 10,6 proc. do
72,5 tys. ton). Tym niemniej Brazylia, Argentyna i Urugwaj nadal
posiadają wspólnie 75,6 proc. udział w dostawach wołowiny ogółem do
Unii. W miesiącach styczeń-kwiecień br. import wołowiny ze Stanów
Zjednoczonych pozostał na zbliżonym poziomie z analogicznego okresu 2011
roku, wynosząc 6,4 tys. ton. Przewyższył on jednak poziom dostaw z
Australii (6,1 tys. ton). Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii
zwiększył się o 7,3 proc. do 5,5 tys. ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|