Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ukraina wyeksportuje więcej zboża, pomimo prognozowanego spadku zbiorów
Na Ukrainie produkcja surowców oleistych w tym roku może osiągnąć 12,5 mln ton wobec 13,1 mln ton przed rokiem. Spadną także zbiory zbóż, które oficjalnie są prognozowane na 47,2 mln ton wobec 56,7 mln ton rok wcześniej. Z powodu spadku produkcji, zmniejszyć się może eksport rzepaku. Jednak eksport zbóż ogółem z Ukrainy wzrośnie - informuje FAMMU/FAPA.

Wschodni sąsiad naszego kraju jest dużym producentem słonecznika w UE i na świecie. W 2012 roku prawdopodobnie wyprodukuje około 9,4 mln ton ziarna (więcej o 2,6 proc.), dzięki wzrostowi areału z 5,3 do 5,6 mln ha, który powiększył się na skutek wiosennych siewów na zniszczonych mrozem polach z oziminami zbóż czy rzepaku.

Tymczasem zbiory rzepaku mogą się skurczyć o 41 proc. do 846 tys. ton na skutek strat mrozowych. Ukraina eksportuje 90 proc. tego surowca do produkcji oleju rzepakowego, zatem jego eksport może się zmniejszyć do 780 tys. ton wobec 1,3 mln ton rok wcześniej.

Jednak eksport zbóż ogółem z Ukrainy wzrośnie i to pomimo wyraźnego spadku zbiorów w porównaniu do ich rekordowego, ubiegłorocznego poziomu. Ukraińskie Ministerstwo Rolnictwa prognozuje wzrost eksportu zbóż w przyszłym sezonie do 26 mln ton, co oznaczałoby poziom sprzedaży o 3 mln ton wyższy w porównaniu z kończącym się sezonem. Wysoki potencjał eksportowy będzie możliwy dzięki znacznym zapasom początkowym, szacowanym na 12 mln ton. Zapasy zbóż na koniec sezonu 2012/2013 na Ukrainie zmniejszą się do 6,347 mln ton.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij