Dalsze spadki cen przetworów mleczarskich na globalnym rynku mlekaNa globalnym rynku mleka w dalszym ciągu obserwuje się spadek cen przetworów mleczarskich. Według danych Datum w maju br. w portach Oceanii masło potaniało o 11 proc. względem kwietnia, pełne mleko w proszku o prawie 9 proc., zaś odtłuszczone o ponad 7 proc. - podali analitycy Banku BGŻ.Niemniej, osłabienie krajowej waluty notowane w II kwartale br.
przyczynia się do poprawy wyników wymiany handlowej przetworami
mlecznymi. Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w
pierwszych czterech miesiącach br. wartość sprzedaży przetworów
mleczarskich na rynki zagraniczne była o ponad 3 proc. wyższa niż przed
rokiem - 428,1 mln euro - (jeszcze w I kwartale br. wzrost ten wyniósł
zaledwie 0,6 proc.). W przeliczaniu na polską walutę eksport zwiększył
się o ponad 11 proc. do 1829,2 mln zł. Co więcej, spadek wolumenu
wywozu notuje się jedynie w przypadku masła oraz przetworów typu:
jogurty, maślanka itp., natomiast eksport pozostałych artykułów
mlecznych rośnie. Szczególnie korzystnym zjawiskiem był wzrost
wywozu serów. W okresie styczeń-kwiecień ich sprzedaż na rynki
zagraniczne zwiększyła się o prawie 16 proc. wobec analogicznego okresu
ubiegłego roku, do 54,5 tys. ton. Zawdzięczamy do przede wszystkim
większym dostawom na rynek niemiecki - o prawie 60 proc. do 7,3 tys. t -
oraz rosyjski - o około 74 proc. do 5,1 tys. ton. W analizowanym
okresie wywieziono także o ponad 34 proc. więcej serwatki (łącznie 63,7
tys. t) oraz o prawie 30 proc. mleka płynnego (85,5 tys. t). Z kolei
wolumen wywozu mleka w proszku ukształtował się na poziomie z ubiegłego
roku, tj. 32,0 tys. ton. Biorąc pod uwagę utrzymujące się
osłabienie złotego w maju i czerwcu br. bardzo prawdopodobne, że dane za
kolejne miesiące przyniosą dalszą poprawę wyników eksportowych.
(Źródło: Bank BGŻ, www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|