Prezes Kruszwicy: Nie wykluczamy wejścia w nowe segmenty rynkuZakłady Tłuszczowe Kruszwica są w trakcie procesu zakupu aktywów związanych z produkcją i sprzedażą margaryn od spółki Małpka i nie wykluczają kolejnych akwizycji. Według prezesa spółki Wojciecha Jachimczyka, Kruszwica może wchodzić w nowe segmenty rynku. Jako ciekawy uważa on segment handlu zbożami czy też przetwórstwo zbóż - czytamy w Parkiecie.Jego zdaniem, rok 2011 był trudny dla firm z branży tłuszczowej,
niewiele lepiej jest w tym roku. Powodem jest sytuacja na rynku
surowcowym, między innymi zmniejszające się zbiory rzepaku, które w w
2011 r. wyniosły ok. 1,9 mln ton, a w tym roku będą niższe niż 1,5 mln
ton. To przełoży się na wzrost cen rzepaku i spadek rentowności jego
przerobu. Kruszwica,
w ramach porządkowania grupy zamyka zakład w Warszawie i przenosi
produkcję do zakładu w Karczewie, należącego do spółki Bunge Polska. Jak
informuje Wojciech Jachimczyk ma łamach Parkietu, zakład w Warszawie
zakończył już działalność, obecnie trwają prace związane z jego
likwidacją. Prezes Kruszwicy spodziewa się, że konsolidacja produkcji
przyniesie spółce wymierne korzyści - znikną wszystkie koszty związane z
utrzymaniem infrastruktury odrębnego zakładu, a zarazem wzrośnie
efektywność w wyniku centralizacji produkcji. Zdaniem Wojciecha Jachimczyka,
w tym roku nie należy oczekiwać dużej poprawy sytuacji w branży,
szczególnie w pierwszej połowie roku. Tegoroczne niskie zbiory będą też
rzutowały na działalność firm w pierwszej połowie 2013 roku - aż do
kolejnych zbiorów - czytamy w Parkiecie.
(Źródło: Parkiet).
pełna lista aktualności
|