"Unijna dyrektywa dotycząca soków została przyjęta przez Parlament
Europejski w grudniu ubiegłego roku, ale nowe przepisy weszły w życie
pod koniec kwietnia br., ale zaczną obowiązywać dopiero po
18 miesiącach. Najważniejsza zmiana to wprowadzanie całkowitego zakazu
dodatku cukru do soków" - poinformowała Groele.
Dodała, że nie można też używać żadnych słodzików ani substytutów
cukru (np. stewii) w sokach. Obecne przepisy natomiast dopuszczają
dodawanie 15 gram cukru na litr soku.
Nowe przepisy nie mają większego wpływu na polski rynek tych
produktów, ponieważ znaczna większość soków w naszym kraju nie jest
dosładzana - podkreśliła dyrektor. Nie zmienią się więc receptury
tych napojów, ani koszty produkcji. Dodała, że krajowi producenci
opracowali, zgodnie z zaleceniami dietetyków, takie receptury, które
pozwalają na niedosładzanie soków np. wybierane są słodsze
odmiany owoców.
Dyrektywa powstała przede wszystkim w celu ochrony interesów
konsumentów oraz poprawienia swobodnego handlu tymi produktami. Zawiera
ona szczegółowe przepisy dotyczące produkcji, składu i
etykietowania tych produktów. I tak w przypadku, gdy sok zawiera np.
dwa składniki, to ich nazwy muszą się znaleźć na etykiecie produktu.
Jeżeli natomiast w składzie jest kilka składników, trzeba
będzie użyć nazwy sok wieloowocowy.
Jak tłumaczyła Groele, przepisy dotyczące umieszczania składu soku na
etykiecie, głównie będą miały wpływ na produkcję tych napojów w
Hiszpanii. Tamtejsi producenci z zasady do soku pomarańczowego
dodają słodsze i tańsze mandarynki. Teraz o tym fakcie trzeba będzie
informować w nazwie produktu.
Zaznaczyła, że o ile w UE informacja o składzie soków znajduje się na
opakowaniu, to w Stanach Zjednoczonych w ogóle nie ujawnia się, że sok
pomarańczowy zawiera także sok z mandarynki. Hiszpania
chciała, żeby tak było też w Unii, na co się nie zgodziły inne kraje.
W dyrektywie zostało również określone, jaka powinna być minimalna zawartość soku lub przecieru owocowego w napoju.
Według profesora Witolda Płocharskiego z Instytutu Ogrodnictwa w
Skierniewicach, sok powinien zawierać 98-100 proc. czystego soku, który
uzyskiwany jest ze świeżych czy mrożonych owoców lub soku
zagęszczonego. Nie mogą one zawierać żadnych konserwantów ani
barwników, sok może być mętny lub klarowny.
Jak zaznaczył, w praktyce polscy producenci już obecnie nie dodają
cukru, gdyż jest on zbyt drogi; natomiast można dodawać składniki
mineralne i witaminy.
(Źródło: PAP).