ISO: Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowęMiędzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła z 5,2 do 6,4 swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień). Produkcja została oszacowana na 173,8 mln ton, a konsumpcja na 167,4 mln ton - poinformowała FAMMU/FAPA.ISO o prawie 500 tys. ton zmniejszył spożycie i o ponad 800 tys. ton
podniosło produkcję. Wyższa produkcja jest efektem wzrostu podaży cukru buraczanego.
ISO zakłada, że spożycie cukru będzie rosnąć w tempie 2 proc., co
sprawi, że w sezonie 2012/13 konsumpcja wyniesie prawie 171 mln ton.
Produkcja
nie zmieni się jednak znacząco, bo niższe ceny cukru nie zachęcają do
upraw trzciny cukrowej (zdaniem organizacji produkcja cukru w Brazylii nie wzrośnie). W efekcie nadwyżka produkcyjna w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowę do około 3 mln ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|