Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE zezwala na produkcję parmezanu na innym obszarze
Trzęsienie ziemi, jakie miało miejsce 20 maja bieżącego roku we Włoszech w znaczący sposób dotknęło region Emilia-Romania, w którym produkuje się cieszący się statusem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PDO) ser Parmigiano Reggiano - informuje FAMMU/FAPA.

W wyniku kataklizmu zniszczeniu uległo 13 magazynów, w których dojrzewał parmezan. Z półek spadło ok. 300 tys. form sera ważących po 40 kilogramów, co stanowi ok. 10 proc. rocznej produkcji. Część uległa całkowitemu zniszczeniu. Szacuje się, że straty przemysłu rolnego w Emilii-Romanii osiągnęły poziom 0,25 mld EUR.

Jedną z cech produktów ze statusem PDO jest ich produkcja i przetwarzanie w ściśle określonym miejscu, jednak w związku z katastrofą lokalne władze sanitarne w Emilii-Romanii nie zezwalają na produkcję parmezanu w tym regionie. Na mocy rozporządzenia UE nr 510/2006 pozwalającym na tymczasowe zmiany przepisów z przyczyn sanitarnych i fitosanitarnych Komisja Europejska zdecydowała o zastosowaniu wyjątku co do Parmigiano Reggiano i zezwoleniu na tymczasowe wytwarzanie tego sera na innym obszarze.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij